MEKALISTER: Ubice Ivanovića što pre privesti pravdi

Autor: Tanjug

Vesti

28.01.2018

23:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na svaki način osuđujem ubistvo Olivera Ivanovića, a nadležne pravosudne institucije moraju da sprovedu brzu i profesionalnu istragu i počinioce izvedu pred lice pravde", poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister.

RepublikaFoto: Tanjug
Dejvid Mekalister

- Evropska misija za vladavinu prava (Euleks) treba da podrži vlasti u okviru svog mandata. Nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine. Ne smemo dozvoliti da takav strašan i užasan zločin podstiče opasnu retoriku u regionu - rekao je Mekalister, odgovarajući na pitanje "Novosti" može li ubistvo Ivanovića da destabilizuje situaciju na Kosovu i evropski put Srbije.

Strategija proširenja

Prema njegovim rečima, 2018. godina će definitivno biti važna za zemlje zapadnog Balkana.


- Evropska komisija će predstaviti svoju Strategiju proširenja u februaru, pojedinačne izveštaje o zemljama, uključujući i Srbiju, u aprilu, a biće održan i samit EU - Zapadni Balkan u maju u Sofiji - rekao je Mekalister za "Novosti".

Da li će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji do 2025. godine, prema rečima Mekalister, zavisi od brzine reformi i usklađivanja Srbije sa zakonodavstvom u EU.

- U praksi, to znači da morate da ispunite kriterijume koje je EU postavila u svih 35 poglavlja, pre nego što pregovori po oblastima budu zaključeni. Želim vašoj zemlji veliki uspeh u tome - poručio je Mekalister.

Odgovarajući na pitanje da li je ipak predugo čekati još najmanje sedam godina, Mekalister je rekao da politika proširenja EU nije sama sebi cilj.


- Ako Srbija nije uskladila svoju politiku sa pravnim tekovinama EU, ni EU ni zemlja koja pristupa i njeni građani ne mogu imati koristi od članstva u Uniji. Zato su potrebni opipljivi rezultati u procesu reformi u Srbiji - kazao je on.

Trgovinski partner

U međuvremenu, naveo je Makaliter, EU će nastaviti da podržava Srbiju.

- EU i njene zemlje članice su prvi trgovinski partner Srbije, po obimu trgovine u pogledu stranih ulagajna i finansijske pomoći, mnogo više nego što su to drugi partneri. Samo institucionalna pomoć EU Srbiji iznosi 200 miliona evra godišnje. Srbija već ima koristi od Unije - rekao je Mekalister.


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je, po pitanju srpskog uvođenja sankcija Rusiji, rekao da bi Srbija u skladu sa pregovaračkim poglavljem 31 trebalo da progresivno uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading