Dačić: Plenković da se POKLONI ŽRTVAMA JASENOVCA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.01.2018

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u sedištu UN u Njujorku otvoio izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

RepublikaFoto: Tanjug
Dačić na otvaranju izložbe u UN

Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logoa iz perioda Drugog svetskog rata, podsetio je Dačić.

Isto tako, kazao je, kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince.

RepublikaFoto: Tanjug

- Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700. Da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin to je bruka za čovečanstvo - poručio je Dačić.


Žrtve koje su pale ne smeju biti uzaludne, kazao je Dačić na otvaranu izložbe i takođe poručio da je vreme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.
RepublikaFoto: Tanjug

Dačić je kazao da holokaust i genocid nema granice i ne poznaje nikakve prepreke.


- Mi smo i ovode prilikom organizaicje imali protivljenje jedne zemlje koja je govorila da mi manipulišemo brojkama i činjenicama. Nema nikakvih manipulacija, ovde su istorijske činjenice, imena i prezimena, izjave preživelih... - naveo je Dačić.

Poručio je takođe da Srbija nikoga ne optužuje osim zločince i one koji brane te zločince jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

- Mi ovde nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpeo naveće žrtve tokom Drugog svetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo mi ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju - rekao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading