PRLJAVA IGRA ZAGREBA U UN: Pokušali da zabrane izložbu o Jasenovcu, nije im prošlo

Autor: Tanjug

Vesti

24.01.2018

22:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je na sve načine pokušavala da spreči izložbu o Jasenovcu, koja će u četvrtak biti otvorena u sedištu UN u Njujorku, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima, pišu Novosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema informacijama lista, zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i Guteresu. 

Kako prenosi list, po njima je bila sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo postavke.

Posle ovog manevra Zagreba usledila je brza reakcija našeg šefa diplomatije Ivice Dačića. 

On je od generalnog sekretara Un zatražio dobio zvanično odobrenje da izložba može da se organizuje.


"Jasenovac - pravo na nezaborav" je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja međunarodnog dana Holokausta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading