Joksimovićeva sa ambasadorom Marujamom: Japan važan partner Srbije

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.01.2018

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se sa ambasadorom Japana Ðuničijem Marujamom. Razgovarali su o nastavku saradnje i bilateralnim odnosima dve države - sa akcentom na razvojnu i donatorsku pomoć Japana, procesu evropskih integracija Srbije i drugim aktuelnim temama.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Jadranka Joksimović i Ðuniči Marujama postigli su saglasnost oko potrebe obezbeđenja podrške u oblastima od značaja za regionalni i lokalni razvoj i izrazili uverenje da će to predstavljati važan doprinos ukupnom razvoju Srbije

Jadranka Joksimović zahvalila je na kontinuiranoj donatorskoj pomoći Japana Srbiji, posebno važnoj u periodu poplava i migrantskre krize. Takođe, Japan je od 2001-ve godine obezbedio više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultanstkih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite. Navedeni podaci potvrđuju da je Japan jedan od najvažnijih i najvidljivijih partnera naše zemlje, istakla je ministar za evropske integracije. 

Japan podržava evropski put Srbije, naglasio je Ðuniči Marujama. Ukazao je da je Srbija - po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope. Ukazao je na spremnost Japana da podrži reforme u oblastima od posebnog značaja za razvoj Srbije uključujući oblasti životne sredine i preduzetništva.


Jadranka Joksimović i Ðuniči Marujama postigli su saglasnost oko potrebe obezbeđenja podrške u oblastima od značaja za regionalni i lokalni razvoj i izrazili uverenje da će to predstavljati važan doprinos ukupnom razvoju Srbije. 

U tom smislu, oni su naročito akcentovali značaj Sporazuma o uspostavljanju japanskog volonterskog programa za saradnju u inistranstvu. Na taj način, eksperti iz Japana pomagaće razvoj lokalnih samouprava u Srbiji u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, zdravstva, sporta... Taj dokument ministar Joksimović i ambasador Japana potpisaće u ponedeljak, tokom posete premijera te države Šinza Abea, Srbiji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading