HILARINI SENATORI TRAŽE OD TRAMPA DA POTKUPI SRBE: Amerika šalje pare da istisne Ruse iz Srbije

Autor:

Vesti

10.01.2018

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senatori američke Demokratske partije zatražili su od svoje države da izdvoji više novca za Srbiju kako bi se suprotstavila malignom uticaju Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne odustaje: Hilari Klinton

Demokrate, među kojima je najistaknutija članica Hilari Klinton, pored upumpavanja para u potiskivanje Rusa sa Balkana zahtevaju i da visoki zvaničnici SAD više posećuju Beograd.

- Prema podacima Stejt departmenta, u Srbiji je znatno povećan broj nevladinih organizacija i medija s proruskim stavom, čemu se treba suprotstaviti, posebno imajući u vidu centralnu ulogu te države na Balkanu - navodi se u izveštaju senatskog odbora o ruskom uticaju u Evropi koji je objavio najviši rangirani demokrata Ben Kardin.

On je kritikovao američkog lidera Donalda Trampa da ništa ne radi, dok ruski predsednik Vladimir Putin "nastavlja da poboljšava svoj asimetričan arsenal u našoj zemlji".

Svaka strategija suprotstavljanja malignom ruskom uticaju treba da počne s Beogradom, navodi se u izveštaju koji je objavio demokrata Ben Kardin

- Srbija je važna zemlja s obzirom na centralni geografski položaj. Svaka strategija za suprotstavljanje malignom uticaju treba da počne s Beogradom. Srpski lideri prolaze kroz teško političko okruženje dok se suočavaju s pritiscima sedenja na dve stolice. Rusko angažovanje s liderstvom Srbije stoji u oštrom kontrastu sa SAD. Predsednik Aleksandar Vučić se sastao s Putinom najmanje 12 puta od 2012, a poslednji lider Amerike koji je posetio Beograd bio je Džimi Karter 1980. - podseća se u dokumentu "Putinovi asimetrični napadi na demokratiju u Rusiji i Evropi" i dodaje da Amerika mora da radi na ekspanzivnijem pristupu.

Prema kongresnim podacima, SAD su za Srbiju u 2014. obezbedile 22,9 miliona dolara, u 2015. godini 14,2 miliona dolara, a u 2016. godini 16,8 miliona dolara. Za 2017. administracija Baraka Obame je tražila 23 miliona dolara, dok je Trampova predložila 12,1 milion dolara.

Evo koliko su novca SAD izdvojile za našu zemlju
2014.  22,9 miliona dolara
2015.  14,2 miliona dolara
2016. 16,8 miliona dolara
2017. 23 miliona dolara
2018. 12,1 milion dolara

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading