CECA, MIŠKOVIĆ I ŠEŠELJ ZABRANJENI U AMERICI

Autor:

Vesti

11.01.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miroslav Mišković, Svetlana Ražnatović i Vojislav Šešelj samo su neka od imena koja se nalaze na tajnom spisku nepoželjnih Srba.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/ N. PANČIĆ/instagram/craznatovic_official
Ceca, Šeki i Miško nisu dobro došli kod Amera

Pored njih, Amerikanci u svojoj domovini ne žele da vide ni Acu Lukasa, Merimu Njegomir, Gorana Radosavljevića Gurija, ali ni načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića, kom su nedavno uskratili vizu za ulazak u SAD iako je dobio poziv da tamo održi predavanje.

RepublikaFoto: printscreen/RTVPink
Nije ni Lukas omiljeni lik iz Srbije

- Crne liste koje je Vašington nekada imao sada su zamenjene spiskovima na kojima su svi oni koje Amerikanci ne žele da vide na svom tlu. Vlasniku "Delte" još uvek odbijaju da daju vizu, Ceci ne praštaju čitav spisak "grehova", od braka sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji je za njih bio ratni zločinac i kriminalac, preko hapšenja tokom "Sablje" do poznanstva i druženja sa, recimo, Miloradom Ulemekom - navodi izvor Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Šešelj: Ja sam na toj listi već 20 godina i počastvovan sam 

BUŠOV PROGLAS

Na tajnom spisku su se iz različitih razloga našli stranački prvaci, ali i jedan od najbogatijih Srba.

- Tako je Vojislav Šešelj i dalje na spisku nepoželjnih zbog ratne retorike iako je oslobođen u Hagu. Njemu su Amerikanci čak blokirali račune sa novcem koji je zaradio kao predavač u Americi - navodi naš sagovornik.

Lider radikala potvrdio je za Srpski telegraf da je za Amere nepoželjan, što je, kako ističe, velika čast za njega: 

- Ja sam na toj listi već 20 godina i počastvovan sam što je tako. To znači da sam neko i nešto. A pošto sam bio tri puta pre toga u Americi, Dikoviću bih poručio da ništa neće propustiti ako ne ode tamo.

S druge strane, među zabranjenim Srbima je i Miroslav Mišković, i to odranije, mnogo pre nego što je postupak protiv nega pokrenut u Srbiji.

- Mišković se na crnoj listi našao zahvaljujući proglasu koji je američki predsednik Džordž Buš potpisao u januaru 2004, na osnovu člana 212 (f) tamošnjeg imigracionog zakona, kojim se zabranjuje ulazak u SAD "korumpiranim zvaničnicima, njihovim porodicama i svima onima koji ih podržavaju" - podseća naš sagovornik.

RATNI GRESI

Na spisku koji je nedavno revidiran našao se i načelnik generalštaba Ljubiša Diković, kom je ambasada SAD odbila da izda vizu.

- Paradoks je što su Dikovića prvo pozvali da održi predavanje, a onda su odbili da mu daju vizu, uprkos činjenici da je kao načelnik Generalštaba u kontaktu sa čelnicima NATO, da se više puta sastajao sa njihovim zvaničnicima i oficirima te da su naši vojnici imali na desetine zajedničkih vojnih vežbi - priča naš sagovornik upućen u diplomatska zbivanja. 

Govoreći o razlozima zbog kojih se Diković našao u društvu nepoželjnih, naš izvor kaže da su moguća dva "opravdanja":

- Prvo je zato što ga SAD, kao nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade tokom rata na Kosovu i BiH, smatraju odgovornim za ratne zločine u njegovoj zoni odgovornosti. Drugi razlog, doduše, manje verovatan, jeste učešće naše vojske u rusko-beloruskim vojnim vežbama "Zapad 2017" - navode sagovornici Srpskog telegrafa.

Među zabranjenima su i generali Vladimir Lazarević, Božidar Delić, kao i nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, koji je i dalje pod opservacijom u slučaju "Bitići".
Načelnik Generalštaba, Ražanatovićeva, Vuksanaović, kao ni predstavnici "Delte" juče nisu želeli da odgovore na pozive i poruke Srpskog telegrafa o zabrani ulaska u SAD.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jarić L

12.01.2018 10:14

Za njih je Arkan bio ratni zločinac i kriminalac? A šta je za nas? Majka Tereza i Eliot Ness?