SULJA PONOVO PROVOCIRA: Tražim da EU prizna Sandžak

Autor: K. Jovanović

Vesti

05.01.2018

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin (BNV) ocenio je da je najvažniji događaj u prošloj godini bila poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kao i potpisivanje sporazuma sa bošnjačkim Vijećima BIH i Crne Gore, a najlošiji tragična smrt predsednika opštine Tutin Šemsudina Kučevića.

RepublikaFoto: Tanjug
Tekst potpisa

On je za ovu godinu najavio aktivno učešće BNV u izradi pravnog okvira za manjine i reviziji akcionog plana za poglavlje 23 i 24 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji a izmene i predloge manjinskih zakona ocenio kao loše jer premanjegovim rečima "hoće da umanje prava manjina".

Ugljanin je istakao da će zahtevati učešće BNV-a u pregovaračkim grupama za poglavlje 23 i 24.

- Iz prepiske sa Žan Klod Junkerom i Johanesom Hanom shvatio sam da oni nemaju pojma šta BNV sve radi. Ili nisu informisani dobro, ili nisu uopšte informisani. Zbog toga sam pozvao šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija na razgovor o inicijativama i zahtevima za regulisanje položaja Bošnjaka u Srbiji. Ako mi oni neodgovore tražićemo od Sanžačke kuće, zvaničnog udruženja građana da nas zastupaju u Briselu - rekao je Ugljanin.

On je dodao da je "Srbija konačno prvi put od 1918. samostalna država gde su republičke granice jedno, a državne međunarodno priznate granice drugo.

- Sandžak nije obuhvaćem zvanično granicama ni Srbije ni Crne Gore. Tražimo da EU ugradi u akcioni plan rezultate referenduma i da omogući da se volja građana  Sandžaka koje čine i Bošnjaci i Albanci i Crnogorci i Srbi koji su ovde autohtoni narod uvaži" - rekao je Ugljanin. 

On je istakao da će BNV i dalje insistirati na rešavanju problema nestalih, ubijenih i kidnapovanih Bošnjaka, usaglašavanju nacionalne strukture zaposlenih u sudstvu, tužilaštvu i policiji sa nacionalnom strukturom stanovništva, kao i otvaranju odredjenih programa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru za obrazovanje kadrova koji će izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading