Srbija ne treba da se plaši, ALI DA UZME NATO KAO PRETNJU!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.12.2017

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija u celoj svojoj istoriji nikada nije bila član nijednog vojnog saveza, ne treba da se plaši NATO, ali treba trezveno da ga uzme kao pretnju, rečeno je danas na tribini "Treba li Srbija da se boji NATO sa kojim sve više sarađuje".

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Vladislav Jovanović

Bivši ambasador Jugoslavije i ministar inostranih poslova Vladislav Jovanović kaže da je NATO "tema koja nas zaokuplja poslednjih 30 godina", jer je ta alijansa, prema njegovom mišljenju, sve to vreme angažovana na "osporavanju i oštećenju svih mogućih nacionalnih i državnih interesa Srbije".

- Mi smo pod pojačanim pritiskom NATO. Balkan sve više postaje prostor koji SAD mora da obezbedi i očisti od ruskog uticaja, da bi imale leđa ka daljem prodoru ka Rusiji, uključujući i vojni. Ipak, želja da se inkorporira Balkan u evroatlanske organizacije nije tako ostvarljiva kao što se čini, a takođe, Srbija u celoj svojoj istoriji nikada nije bila član nijednog vojnog saveza - rekao je Jovanović.

Kako smatra, jedna od velikih zasluga (bivšeg predsednika Vojislava) Koštunice jeste što je uspeo da se definiše Ustavom vojna neutralnost i to je, ističe, osnovna tačka za Srbiju za odupiranje "neprijatnim pritiscima sa zapada", kao i da toj definiciji nedostaje samo "trajna" vojna neutralnost, da se ne bi menjala nijednom drugom.


- Kada bismo mi našu vojnu neutralnost proglasili trajnom, lakše bismo mogli da se odupiremo navodnim prijateljskim argumentima da je naša najbolja šansa da uđemo u taj broj vazalizovanih zemalja i da dalju svoju sudbinu prepustimo drugima. Oni da nas prihvate kao trajno vojno neutralne i trajnost bi umirivala bojazni da bismo mi mogli da se nagnemo na jednu stranu - smatra Jovanović.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Branko Krga naglašava da Srbija ne treba da se boji NATO pakta, kao ni da, "uostalom, Srbima kao narodu nije ni svojstveno da se plaše bilo koga", da sada, za razliku od 1999. godine, očigledno nema nikakvih oružanih incidenata koji bi bili povod za neku intervenciju prema našoj zemlji, ali da tehnički, opasnosti postoje.

- Čim su tolike oružane snage u okruženju, one mogu potencijalno da ugroze bezbednost Srbije, ali nema indikatora da ta neposredna opasanost postoji. Da bi se na duži period izbegla opasnost od tih snaga, treba nastaviti saradnju sa njima, a potrebno je jačati odbrambene potencijale, kao i obaveštajne službe i smatram da civilna spoljna obaveštajna služba u okviru MSP treba da se uspostavi ponovo - rekao je Krga.

Smatra da "naša vlast dobro štiti interese Srbije", da da treba jačati potencijale, sarađivati sa NATO i ne voditi propagandu protiv njih, jer, "njima ne bi smetalo, a imali bismo problema".

Istoričar i publicista Srđa Trifković kaže da se "ne plašimo NATO", ali i da bi trebalo trezveno da ga uzimamo kao pretnju, jer to je, smatra, "sila koja teži opkoljavanju", da je zasnovan na "apriori rusofobiji", što se potvrdilo, kako je rekao, samom činjenicom da je ta alijansa opstala nakon raspada S S SR, kada je prestao i razlog za njegovo postojanje.

- Sve dok se nastavlja na neupitnom evropskom putu, dotle se nećemo osloboditi natovskog Damoklovog mača nad glavom. Da bi Srbija brojnim izazovima uspešno odgovorila, njen ostanak van NATO saveza i van EU predstavlja bitan preduslov. Jer, biti van domašaja Brisela, nije samo po sebi dovoljna garancija opstanka Srbije, ali svakako jeste uslov njenog opstanka - smatra Trifković.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative saglasan je da se NATO-a ne treba plašiti, ali i da je neophodno ukalkulisati buduća dešavanja oko i unutar NATO, jer to je, smatra, stvar i spoljne i bezbednosne politike zemlje. 

- Sve priče o tome su ispričane, vreme je demantovalo da bi zbog članstva u NATO dolazili investitori, da bi bio bolji ekonomski razvoj, to pokazuju i primeri iz okolnih zemalja, zato se celokupna argumentacija svela na kafanske doskočice - bolje da budemo za stolom, nego na meniju - rekao je Proroković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading