POZADINA AFERE SA SRPSKIM TRGOVCEM ORUŽJA! LAZANSKI: Amerikanci ucenjuju preko Tešića

Autor:

Vesti

22.12.2017

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stavljanjem srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića na svoju crnu listu, Amerikanci praktično nastavljaju sa brutalnim pritiskom na Srbiju da prekine svaku vrstu kontakta sa Rusijom, tvrdi vojni analitičar Miroslav Lazanski.

RepublikaFoto: Tanjug
Prozreo namere Bele kuće: Miroslav Lazanski

Amerika je, naime, objavila crnu listu i uvela sankcije za 39 osoba pod optužbama za kršenje ljudskih prava i korupciju, a Tešić je na njoj osvanuo pod epitetom "najvećeg trgovca oružjem na Balkanu".

Lazanski je uveren da je situacija sa Tešićem zapravo napakovana našem državnom vrhu.

- Kako baš sad, kad Stejt department traži da se ispita vojna saradnja Srbije sa Rusijom, kad glasamo protiv toga da Rusija bude optužena za kršenje ljudskih prava na Krimu i kad glasamo protiv Trampove odluke o Jerusalimu, postavljaju Tešića na crnu listu? Idu bukvalno korak po korak ka tome da prekinu svaki naš kontakt sa Rusima, na prvom mestu vojnu saradnju - smatra Lazanski.

Od konduktera do biznismena
- Tešić je devedesetih godina živeo u Bosni i radio kao kondukter
- Prvo je za rukovodstvo RS nabavljao oružje i trgovao njime
- Registrovao je firmu "Temeks", pa "Melvale", a zatim još nekoliko
- Zapošljava uglavnom bivše pripadnike Vojske Srbije i MUP
- Direktno je pregovarao oko oslobađanja otetih radnika srpske ambasade u Libiji 2016.
- Smatraju ga za jednog od najvećih trgovaca oružjem u Evropi, isporučuje tone naoružanja i sklapa milionske poslove na drugim kontinentima

- Učestvuje i u srpskom izvozu oružja

- Slovio je za čoveka od poverenja Tomislava Nikolića
RepublikaFoto: youtube.com/ Radio Slobodna Evropa
Nikad ne daje izjave: Slobodan Tešić

Činjenica je, međutim, da se Tešićevo ime u više navrata dovodilo u vezu sa raznim aferama. U žižu interesovanja domaće i svetske javnosti došao je pre desetak godina, kada je ilegalno izvezao automatsko oružje u Liberiju, u kojoj je tad besneo građanski rat, i tako prekršio sankcije UN, te narednih 10 godina proveo na njihovoj crnoj listi i bila mu je zabranjena trgovina.

Vašington ide korak po korak ka tome da prekine svaki naš kontakt sa Rusima, na prvom mestu vojnu saradnju

Miroslav Lazanski

U Srbiji dozvolu za izvoz oružja daju lančano MUP, BIA, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova i, na kraju, Ministarstvo trgovine. Rasim Ljajić, ministar trgovine, za Srpski telegraf kaže da nije isključeno da će Tešić i sada ostati bez dozvole države.

- Ako je trgovac na nekoj listi UN, EU i OEBS, onda ne dajemo dozvole, a i te kako vodimo računa i kada se nalazi na crnoj listi velikih sila poput Rusije i SAD. To smo dosad poštovali, ako su neki na listi crnoj, onda nisu dobijali dozvolu. Posle sankcija UN Tešić je bio u fokusu SAD i pratili su šta radi, ali ne znam šta je sad upalilo lampicu - kaže Ljajić i tvrdi da nema reči da se korupcija koju SAD spominju odnosi na podmićivanje ljudi u državnom aparatu Srbije.

Na spisku Amerikanaca se pored Tešića nalazi i pet ruskih državljana sa predsednikom Čečenije Ramzanom Kadirovim na čelu. Tu su, između ostalih, i predsednik vrhovnog izbornog veća, biznismen i milijarder optužen za korupciju prilikom eksploatacija ruda u Kongu, pakistanski hirurg optužen za trgovinu organima... 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading