SLOBODAN TEŠIĆ NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI!

Autor: Republika

Vesti

21.12.2017

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa stavila je srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića na takozvanu "listu Magnicki", otkriva Republika.rs.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američki predsednik Donald Tramp sa saradnicima

Kako je objavljeno na sajtu američkog Ministarstva finansija, Tešić se našao na udaru američkih sankcija kao jedan od onih koji "krši i zloupotrebljava ljudska prava".

- Slobodan Tešić je među najvećim tgovcima oružjem I municijom na Balkanu. On se skoro čitavu deceniju nalazio na crnoj listi UN-a kao ilegalnog izvoznika oružja za Liberiju. U nameri da da osigura svoje kontakte sa različitim interesentima za svoje oružje, on je redovno podmićivao I nudio finansijsku podršku mnogim zvaničnicima. Tešić je takođe omogućavao svojim potencijalnim klijentima luksuzna putovanja i letovanja, plaćao njihovoj deci školovanje na zapadu i beskrupulozno podmićivao za svoje ugovore. Tešić posediju, ili kontroliše kompanije u Srbiji, kao što su "Partizan Tech and Technoglobal Systems DOO Beograd" ali I dve firme sa Kipra "Grawit Limited" i "Charso Limited" - navodi se na sajtu američkog Ministarstva finansija.

 

RepublikaFoto: home.treasury.gov/printscreen
Crno na belo: Slobodan Tešić na "Magincki listi"

Tramp je ovu odluku doneo na osnovu Magnicki zakona, koji je dopunjen i doveden u sadašnju formu 2016. godine, a koji omogućava američkoj administraciji da podvrgne sankcijama svaku osobu bilo gde u svetu za koju se utvrdi da je odgovorna za kršenje ljudskih prava, ili ako počine ozbiljne koruptivne radanje.

Zakon je usvojen u američkom Kongresu a predstavljao je konsenzus Demokratske i Republikanske stranke.

RepublikaFoto: youtube.com/ Radio Slobodna Evropa
Muljao sa oružjem?! Slobodan Tešić

Ko je Tešić? 

Inače, o Slobodanu Tešiću srpska javnost prvi put je mogla da sazna iz poverljivih depeša Vikiliksa. Naime, još 2010. godine mediji su pisali, pozivajući se na poverljiv dokument Stejt departmenta da suzvaničnici pokušali da spreče jednog srpskog "crnoberzijanca“ da proda snajperske puške Jemenu, koji ima embargo na uvoz oružja.

U depeši je navedeno da je reč o srpskoj of-šor kompaniji registrovanoj na Kipru, u vlasništvu Slobodana Tešića, srpskog državljanina, a dug je spisak prestupa povezanih s ovim čovekom: "isporučuje oružje Iraku, Liberiji itd. terorističkim režimima.

Kako su ranije pisali mediji, Tešić je još krajem devedesetih sklopio ugovor sa "Zastavom oružje”, koja je isporučila svu robu na Filipine, ali nikada nije naplatila posao.

Sumnjivi poslovi Tešića
- Poslovi sa Irakom dok je bio pod sankcijama UN i poslovi sa Jermenijom u istom periodu
- 2003. godine sa svojom firmom "Temaks" dospeo na listu zabrane Ujedinjenih nacija zbog izvoza oružja u Liberiju, zemlju pod embargom. Srbija je tada za dlaku izmakla embargu na izvoz oružja. Temeks“ je, inače, da bi izbegla sankcije Saveta bezbednosti UN, falsifikovala dokumentaciju o krajnjem korisniku oružja navodeći da ga isporučuje Republici Kongo.
- 2005. godine osnovao kompaniju "Melvale” sa sedištem u Beogradu i na Sejšelskim ostrvima. Zaključuje ugovore sa "Krušikom" iz Valjeva, "Slobodom" iz Čačka za izvoz oružja u Gruziju, bez dozvola. Posao nije realizovan, a država je godinu dana kasnije obeštetila dve domaće kompanije.

- 2006. godine sklopljen posao sa "Zastavom" za izvoz u Nigeriju. Rukovodioci "Zastave" u sudskom postupku optuženi za zloupotrebu službenog položaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading