Lazanski: Poseta Moskvi bila VIŠE NEGO USPEŠNA

Autor: rts.rs

Vesti

20.12.2017

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miroslav Lazanski je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je veoma važna bila zajednička konferenacija za medije predsednika Aleksandra Vučića i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, jer to do sada u ruskoj praksi nije bilo baš uobičajeno.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Miroslav Lazanski

Komentator "Politike" Miroslav Lazanski kaže za RTS da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Moskvi bila više nego uspešna, da su odnosi između dve zemlje odlični, a da je zajednička konferencija dva predsednika dokaz srdačnosti.

- To govori o odličnim odnosima, o srdačnosti između dvojice predsednika, a drugo da je celi taj komplet sporazuma dobro usaglašen, da je poseta bila više nego uspešna - naveo je Lazanski.

U ovom času 6.000 preduzeća iz Nemačke radi na teritoriji Rusije

Ukazao je da se svi detalji razgovara ne iznose odmah u javnost, ali da je ekonomski paket koji je dogovoren veoma značajan.

- Verovatno se svi detalji razgovara u četiri oka ne otkrivaju odmah javnosti, dok se to ne usaglasi sa ruskom stranom. Taj ekonomski paket je bio vrlo značajan – proširenje naftnih kapaciteta za Banatski dvor, povećanje isporuke gasa za Srbiju od sledeće godine što znači da srpska privreda ide napred - objasnio je Lazanski.

Smatra da iako ništa nismo čuli o vojnim sporazumima, sigurno je tokom susreta bilo reči i o tome i dodao da je Vučić pre odlaska u Moskvu rekao da nam treba šest helikoptera ruskih Mi-17 i da se o tome razgovara.

Mnogi na Zapadu odlaze u Moskvu, razgovaraju, potpisuju sporazume, ta priča o sankcijama Rusiji nije potpuno realna

Lazanski je istakao da, kada je u pitanju isporuka, prodaja ili donacija vojnih stvari, onda niko neće previše jasno izlaziti sa ciframa.

- Ne radi se o količini, već se radi o cenama. To je poslovna tajna. Rusi su nama već nekoliko puta na neki način diskretno rekli nemojte sa time licitirati u štampi za koliko para ste to dobili, jer se njima javljaju i drugi kandidati, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza koje isto žele tu vrstu damping cene – da dobiju od Rusa tenkove, helikoptere, avione po nekim jako dobrim cenama što su Rusi nama dali iz nekih političkih razloga - rekao je Lazanski.

Naglasio je da razume tu vrstu tajnovitosti kada je u pitanju vrednost posla, jer niko u svetu ne izlazi sa preciznim podacima.

Na pitanje kako na susret dvojice predsednika gledaju EU i Amerika, Lazanski kaže da sigurno analiziraju svaki detalj.

- Sigurno sa velikom pozornošću analiziraju konferenciju za štampu, svaki pokret jednog i drugog predsednika s obzirom na to da je sastav delegacije sa srpske strane bio na najvišem nivou, a da je i sa ruske strane ne samo predsednik Putin, nego i potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin, koji je i upravo zadužen za vojnu industriju i prodaju isporuke naoružanja, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Znači i ruska strana je bila predstavljena na najvišem nivou - rekao je Lazanski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading