INTERVJU SA SPASIĆEM: NAŠI KRIMINALCI - ELITA SVETSKOG PODZEMLJA

Autor:

Vesti

19.12.2017

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gost emisije "Intervju" bio je Božidar Spasić, bivši obaveštajac tužbe državne bezbednosti i stručnjak za terorizam. Otvoreno je govorio o temama manje poznatim javnosti.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Božidar Spasić

Đorđe Giška Božović

- Giška je bio "ugledna ličnost u podzemlju". Napravio je par grešaka u zemlji, u obračunima među njima i zbog toga je morao da ode u Inostranstvo. 

Kako Spasić kaže, Giška je iz inostranstva obavljao operacije za Srbiju. Giška i Arkan bili su "asovi" srpskog podzemlja. 

Željko Ražnatović Arkan

Ko je bos u srpskom podzemlju?

- Srpsko podzemlje nikada nije imalo bosove. Imalo je kumove, donove. Braća Šaranović su bili donovi ili kumovi podzemlja. 

Po njegovim rečima, srpska mafija nije bila poput poznatih, italijanskih. U Srbiji su donovi i kumovi sami kročili svoj put, nisu slali nikoga da urade poslove likvidacije. Tako je Arkan stvorio svoje carstvo. Od devedesetih godina, naše podzemlje je postalo grupa za sebe, a iz toga su, kasnije, proizišli i klanovi. 

- Stvorili su uslove da potpuno beznačajni kriminalci, kao što su bili ti Spasojevići i taj Zemunski klan, budu odlučujući faktor u podzemlju. Razlog je bio jer su uspeli da korumpiraju službu. To je problem nekordinisane i nekontrolisane mafije - rekao je Spasić za "Balkan Info".

RepublikaFoto: intagram.com/legendedevedesetih
Đorđe Božović Giška

Giška i Ljuba Zemunac kao šefovi podzemlja

- Oni su bili imena. Mnogo imena je tu bilo: Darko Ašanin, Ćenta, braća Šoškić... Veliki deo našeg podzemlja prolazilo je školu kroz Nemačku. 

Spasić je objasnio da je nemoguće reći jedno ime kao šefa podzemlja Srbije i Evrope. Tanka linija je među njima, a svoje snage osamdesetih godina oprobavali su pesnicama, dok su se devedesetih već nadmetali kalašnjikovima. Dvehiljadite rešavali su bombama pod automobilima. 

Joca Amsterdam i Služba bezbednosti

- Možda je sarađivao sa nekom službom, sa našom nije. On je za nas apsolutno nepoznata osoba. S obzirom na to da je Amsterdam bio epicentar za dilovanje droge, onda je on, verovatno, radio sa tim. 

Milorad Ulemek Legija

Služba i JSO

Da bi predupredila kriminalističke garde i mogla da ih kontroliše, Služba je morala da stvori ovu Legijinu jedinicu. Sve paravojne i parapolicijske snage su zapravo bile njen sastavni deo. 

S obzirom na to da su to bili izuzetno obučeni ljudi za takve poslove, Spasić kaže da je "prava šteta što je takva jedinica otišla u potpuno pogrešnom pravcu". 

Milorad Ulemek Legija

Oko Legijine predaje Spasić je rekao da svako ko ispriča razlog i način te predaje, može samo da ispriča svoju verziju. Spasić smatra da je Legija sve vreme bio u Beogradu i posmatrao celu situaciju, a da je za to, zasigurno, neko iz sistema čak i znao. 

Srpski kriminalci povezani sa Eskobarom

- Sa Pablom Eskobarom je bio povezan veliki broj naših kriminalaca. Neki su čak i putovali u Kolumbiju. Radojica Nihčević je često sarađivao sa Eskobarom, po nalogu Jovice Stanišića, ali ubrzo je likvidiran. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading