Vukosavljević: Zavod jedan od navažnijih ustanova kulture

Autor: Tanjug

Vesti

14.12.2017

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je jedna od navažnijih ustanova kulture u Srbiji, ako se ima u vidu sve što je urađeno u proteklih sedam decenija, izjavio je sinoć ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na proslavi 70 godina rada Zavoda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Prema njegovim rečima, koreni zaštite spomenika kulture u Srbije potiču još iz srednjeg veka

Vukosavljević je naveo da je veliki broj neprocenjivog blaga naše materijalne kulturne baštine ostao sačuvan zahvaljujući Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. 

- Naš nacionalni identitet i multinacionalni identitet možemo prezentovati kulturnim identitetom - kazao je Vukosavljević. 

Prema njegovim rečima, koreni zaštite spomenika kulture u Srbije potiču još iz srednjeg veka. 

- Povelje koje su donosili ktitori, kojima je zabranjivano da se njihove zadužbine oštećuju i uništavaju, imale su snagu zakona - kazao je Vukosavljević.

On je napomenuo da je poziv na izučavanje, sakupljanje, prevođenje, štampanje "raznih stvari koje Srbima mogu korisne biti", uputio Zaharije Stefanović Orfelin 1768. godine u predgovoru svog prvog broja Slaveno serbskog magazina.


- Osobitu i veliku pohvalu zaslužili bi oni koji bi svoj rad priložili istraživajući i opisujući starine srpskog naroda, o čemu je do sada i na drugim jezicima rađeno, a na našem jedva gde se nađe, veli Zaharije Stefanović Orfelin - preneo je Vukosavljević.

Ministar je naglasio da je osnivanjem i početkom rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, počela da se razvija organizovana briga oko čuvanja, proučavanja, valorizacije, prezentacije i sve ukupne afirmacije spomenika kulture.

U Zavodu danas radi 58 zaposlenih koji obavaljaju složene poslove zaštite najznačajnijih spomenika kulturne baštine u zemlji i inostranstvu. 

Rezultati rada stručnjaka u Zavodu su, između ostalog, vidljivi u Centralnom registru nepokretnosti dobara Republike Srbije, koji se vodi u Republičkom zavodu od 1981. godine. U tom Centralnom registru trenutno je upisano 2.536 nepokretnih kulturnih dobara, od kojih je 200 od izuzetnog značaja, a 528 od velikog značaja.

Srbija sada ima pet upisa na Uneskovoj listi svetske baštine: manastir Studenica, Stari Ras sa Sopoćanima, srednjevekovne spomenike na Kosovu, lokalitet Feliks Romuliana i stećke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading