ODBRANA MLADIĆA: Meron, Ađijus i Pokar na spisku nepoželjnih sudija

Autor: novosti.rs

Vesti

06.12.2017

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teodor Meron, Karmel Ađijus i Fausto Pokar su sudije koje je odbrana generala Ratka Mladića označila kao neobjektivne.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ratko Mladić

Ukoliko bi neko od njih bio postavljen u petočlano žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove, koje će srpskom generalu doneti pravosnažnu presudu, branioci će tražiti njihovo izuzeće.

Kako kaže Mladićev advokat Dragan Ivetić, ove sudije su pristrasne jer su Mladića već osudile u drugim postupcima.

- Sudija Ađijus je bio u pretresnom veću na suđenju Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari (osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog Srebrenice) i drugima i u presudi je naveo zaključke da je Mladić počinio i naređivao zločine - govori Ivetić. - Potpuno je isto i sa sudijom Pokarom, koji je u ovom predmetu bio sudija u žalbenom veću.

Ivetić dodaje da je Teodor Meron kompromitovan po dva osnova i s razlogom se sumnja u njegovu neutralnost.

- Prvo je kao predsednik suda javno rekao Majkama Srebrenice da će privesti Mladića pravdi. Kako onda da ne sumnjamo u njegovu objektivnost, jer ga je očigledno osudio pre suđenja i bez dokaza - ukazuje advokat. - Takođe, Meron je bio u žalbenom veću koje je Zdravka Tolimira osudilo na doživotnu robiju, i u presudi je naveo krivičnu odgovornost Ratka Mladića, iako on nije bio u tom predmetu. Da bi ga sad oslobodio, morao bi da pogazi svoje reči i zaključke.

Odbrana je zasad izdvojila ovu trojicu, a kad dobije ceo spisak sudija, videće ima li još nekoga za koga činjenice ukazuju da bi mogao biti neobjektivan prilikom vaganja dokaza.

- Tek kad najavimo žalbu na prvostepenu presudu, Mehanizam će odrediti petočlano žalbeno veće sudija. U Hagu je trenutno haotično stanje, jer se Tribunal zatvara i ne zna se kome se šta dostavlja - kaže Ivetić. - Rok za predaju najave žalbe je 22. decembar, ali ćemo zbog svega tražiti produženje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading