IZ NATO PORUČUJU: Ne smeta nam saradnja Srbije i Rusije

Autor: Tanjug

Vesti

05.12.2017

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka zemlja ima pravo da bira svoj put, a nametanje izbora između EU, NATO ili Rusije predstavlja u stvari lažno nadmetanje, kažu za Tanjug u sedištu NATO u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Nadam se da Balkan nije paltforma za sučeljavanje NATO i Rusije. Ako neko želi da sarađuje sa NATO - to je u redu, ako želi sa Rusijom i to je u redu. Nama to ne smeta. Moguće je sarađivati i sa NATO i sa Rusijom - rekao je zvaničnik Alijanse.

Novinar Tanjuga, uz kolege iz još nekoliko medija iz Srbije, boravi u poseti NATO, na poziv tog vojnog saveza.

Na Srbiji da odluči sa kime će sarađivati. Srbija je nezavisna zemlja, to nije NATO teritorija. Diplomatski status ruskog centra u Nišu nije naše pitanje

Ruski centar u Nišu

Na dodatne pitanje Tanjuga kakav je stav NATO po pitanju rusko-srpskog humanitarnog centra i dodeljivanja diplomatskog statusa njegovom osoblju, taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da je Srbija suverena, nezavisna zemlja. 


- I to je na Srbiji da odluči sa kime će sarađivati. Srbija je nezavisna zemlja, to nije NATO teritorija. Diplomatski status nije naše pitanje - rekao je on. 

On je dodao da je na Srbiji da proceni šta joj je strateški cilj.
 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ako je to članstvo u EU onda svaki njen korak treba da bude u skladu sa tim ciljem -  ističe taj zvaničnik. 


Zvaničnik NATO smatra i da mnoge izjave predstavnika Rusije nisu od pomoći i stvaraju tenzije "tamo gde je nema". 

Niko ne želi rat

- Verujem da Rusija, kao i druge zemlje, ima interes da na Zapadnom Balkanu imamo stabilnost. Niko ne želi ponovo rat na Balkanu  - naveo je on. 

Naglašava, međutim, da je za NATO u ovom trenutku nemoguća saradnja sa Rusijom, jer ona ne poštuje međunarodne obaveze i norme i nema poverenja. 

Zbog toga je, kako kaže, zamrznuta saradnja sa NATO dok politički dijalog postoji. 


Na pitanje novinara zašto NATO nema bazu u regionu, on navodi da Alijansa postavlja baze tamo gde se nalaze njihove snage i gde postoji rizik po bezbednost. 

- U regionu, u zemljama članicama već postoje baze na nacionalnoj osnovi, na Kosovu imamo svoje snage a u Beogradu, Sarajevu i Skoplju male kancelarije za vezu. U regionu ne vidimo potrebu za tim jer nema pretnji - rekao je taj zvaničnik. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading