ON JE POSLE PRIČEŠĆA PROGOVORIO! Danas slavimo SVETOG ANDREJA!

Autor: Republika

Vesti

17.07.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Andreja, arhiepiskopa Kritskog, rođenog hrišćanina u Damasku.

RepublikaFoto: wikimedia.org/ saintandrewgoc

On je od rođenja bio nem, a kada su ga roditelji odveli u crkvu i pričestili, progovorio je.

Srpska pravoslavna crkva smatra da je upravo to sila božanskog pričešća. Kada je imao 14 godina otišao je u Jerusalim. Svojim razumom i podvigom, nadmašio je mnoge starije monahe i bio primer mnogima.

Zbog toga ga je patrijarh uzeo sebi za pismovoditelja. Pošto patrijarh nije mogao da ide na sabor koji se održavao u Carigradu, on je otišao umesto njega. Tamo je pokazao svoju sjajnu darovitost, rečitost, revnost prema veri i neobičnu razboritost.

Pomogavši da se vera pravoslavna učvrsti, Andrej se vratio u Jerusalim na svoju dužnost.

Kasnije je izabran i postavljen za arhiepiskopa ostrva Krita. Kao arhijerej bio je omiljen u narodu, a svojim molitvama činio je čuda. Napisao je poučne knjige, pesme i kanone, od kojih je najpoznatiji Veliki Kanon Bogorodice, koji se čita u četvrtak, u petoj nedelji časnog posta.

Vraćajući se jednom iz Carigrada predosetio je svoju smrt, i tako je i bilo. Kada je lađa plovila blizu ostrva Mitilene, umro je.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading