BORISE, TI LI SI? Ivica Dačić OBRISAO PATOS bivšim predsednikom!

Autor:

Vesti

14.07.2021

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medijske slobode, koje su bile tema debate šefa parlamenta Ivice Dačića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, ostale su u senci činjenica kojima je lider SPS sasuo u lice sadašnjem lideru opozicione Socijaldemokratske stranke..

Foto: printscreen/RTS
Boris Tadić i Ivica Dačić

Tadićev pokušaj da gostovanje u jutarnjem programu RTS iskoristi za pljuvačinu po vlasti i Aleksandru Vučiću osujetio je Dačić, koji je bivšem koalicionom partneru sasuo istinu u lice o vremenu kada su zajedno bili na vlasti.

Srpski telegraf prenosi najzanimljivije delove ovog TV duela, u kojem je Tadić zakukao što nema mogućnosti da se o svakom političkom pitanju prodiskutuje na ozbiljan, demokratski način.

TADIĆ: Te stavove su godinama utvrđivale vlast i vladajuće koalicije Aleksandra Vučića, mediji pod njegovom apsolutnom kontrolom, a sada je ostalo kratko vreme. Ali to ne znači da se ne treba boriti i u ovim okolnostima za bolje izborne uslove jer je i mala pobeda vrlo značajna u ovom trenutku.

Bojkotaši su greška

Tadić je naglasio da ne pripada ideološkim bojkotaškim strankama:

- Napravili su ogromnu grešku zbog bojkota na lokalnom nivou, što je urušilo infrastrukturu i smanjilo mogućnost za borbu na sledećim izborima.

DAČIĆ: Gledajući sad Borisa Tadića, čini se kao da nikad nije bio na vlasti. Kao da nije taj čovek koji je rukovodio ovom zemljom, uključujući i RTS. Ja sam na RTS mogao da dođem otprilike u vremensku prognozu u vreme njegove vlasti.

Polemika se nastavila oko zahteva za razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora. Lider SPS podsetio je da je Tadić podneo ostavku godinu dana ranije da bi se izbori održali istovremeno. Potom je postavio pitanje kojim je počistio pod bivšim predsednikom.

DAČIĆ: Kako je to tada bio izraz demokratije, a sad nije. S druge strane, funkcionerska kampanja. Šta, vi kao predsednik Srbije niste učestvovali, nisu vaše aktivnosti praćene? "Fijat" je najavljen baš uoči izbora i to nije bilo namenski? Ali nije to samo vaš izum. Slažem se da treba i ja ću da uložim maksimalan napor i pokazujem dobru volju da se raspravlja o svemu, samo da ne ispadne da je zahtev za smenu uređivačkih timova vrhunski izum demokratije. Ovde se vi borite za vlast, kao što se i svi drugi bore za vlast. Ne borite se za principe i to je suština svega.

Raspravu o izbornim uslovima bili su povod da bivši partneri iz vlasti razmene stavove o rušenju Miloševićeve vlasti.

Nije bilo fer ni 5. oktobra

Lider SDS ne misli da je moguće da se izmene izborni uslovi da budu fer.

- Uslovi nisu bili fer ni 5. oktobra - priznao je Tadić.

Dodao je da izborni uslovi sami po sebi ne obezbeđuju pobedu, već obezbeđuju hrabrost i sposobnost da se izađe u javnost sa novim politikama.

Tadić je ponovio zahtev opozicije koja traži smene u REM jer, kako tvrdi, ne poštuje zakon, a izabran je da upravlja radio-difuznim sektorom, koji je nacionalno dobro.

TADIĆ: Vlast će imati prednost, kakav god dogovor da se postigne u dijalogu o izbornim uslovima. Moramo da se borimo, da se nismo borili 5. oktobra, Slobodan Milošević bi i dalje bio na vlasti, a 2004. bi pobedio Tomislav Nikolić i Srpska radikalna stranka bi bila na vlasti sve ovo vreme.

DAČIĆ: Izborni uslovi neće doneti nikakvu prednost. Pa opoziciji 5. oktobra nisu bili potrebni nikakav okrugli sto i nikakvi pregovori pošto su imali glasove, a sada glasove nemaju.

Svi derivati DS bili na vlasti

Govoreći o opozicionim liderima i njihovim zahtevima, Dačić je rekao da može da razume Boška Obradovića, koji nikad nije bio na vlasti, ali da ne razume one koji su nekada bili funkcioneri DS i koji su po napuštanju te partije osnovali svoje stranke.

- Svi derivati Demokratske stranke bili su nekada na vlasti - naglasio je Dačić.

VREMEPLOV IZ 2008.

Tadić: Stavljamo tačku na sukobe; Dačić:

Ne može se menjati prošlost

Tadić, koji je u to vreme bio predsednik Srbije i Demokratske stranke, i Dačić su tokom saradnje u prethodnoj vlasti potpisali Deklaraciju o političkom pomirenju njihovih stranaka (18. 10. 2008)

TADIĆ: Deklaracija nije samo posvećena budućnosti, već i prošlosti jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju. Želimo da stavimo tačku na politiku konfrontacija, koja ugrožava stabilnost zemlje.

DAČIĆ: Prošlost se ne može promeniti, ali se sadašnjost i budućnost može oblikovati i graditi tako da Srbija bude celovita, ekonomska i kulturno razvijena država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading