PREDSEDNIK PRIVREMENOG ORGANA MIONICE: Uskoro ćemo imati nula nezaposlenih

Autor:

Vesti

01.12.2017

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pomen Mionica, do pre neku godinu, prva asocijacija svima bila je zemljotres i poplave. Međutim, u poslednje dve godine iz ove varoši stižu samo lepe vesti.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Boban Janković

Na pomen Mionica, do pre neku godinu, prva asocijacija svima bila je zemljotres i poplave. Međutim, u poslednje dve godine iz ove varoši stižu samo lepe vesti. Uspeli su da dovedu investitore, zaposle ljude i smanje nazaposlenost za čitavih 30 odsto, a u narednim godinama imaće potrebu za radnom snagom. Pola milijarde dinara uloženo je u infrastrukturne projekte, a i pored toga uspeli su da u svakom trenutku imaju 30 miliona plus u kasi.

*Šta ste zatekli kada ste 2014. došli na funkciju?

Zetekli smo više od 200 miliona minusa u kasi. Ljudi nisu primali plate, račun je bio u blokadi, bila su sudska izvršenja i svake nedelje na ime duga prebacivano je čak 800.000 dinara. Ogromni dugovi pretili su da opštinu dovedu do bankrota. Sećam se da sam pomislio - šta ovo meni treba, ja nisam političar, došao sam iz privatnog sektora, bavio se uređenim poslom kod kuće. Ali ta promena je bila nešto najbolje što se desilo za Mionicu, čak i za političare koji su nam tada bili protivnici jer oni nisu imali rešenje.

RED U FINANSIJAMA

*Šta ste uradili za ove nepune tri godine?

Osnovni cilj je bio da uvedemo red u finansijama. Uspeli smo da reprogramiramo sve dugove, dobar deo da vratimo, naravno uz podršku Vlade. Za nekih godinu dana uspeli smo da uredno primamo plate, na vreme izmirujemo obaveze, ali i naplaćujemo naša potraživanja. Danas možemo da se pohvalimo da smo već dve godine jedna od retkih opština koja nikada nije na računu bez najmanje 30 miliona dinara. Uspeli smo da se finansijski konsolidujemo, a pored toga i da investiramo više nego u protekle tri decenije.

*Na šta ste najponosniji?

Najponosniji sam na to što iz našeg tima niko nije ni dinar ukrao. Ponosan sam što smo uspeli da smanjimo nezaposlenost za čitavih 30 procenata i postanemo vodeći u ovom delu Srbije. U 2015. na evidenciji Službe za zapošljavanje bilo je 718 ljudi, a u julu ove 488, i mislim da će ih do kraja godine biti ispod 420. Ovog meseca počenje primanje radnika za fabriku kožnih auto-presvlaka "Z-line" za folksvagen. Imamo dva ozbiljna pisma o namerama kompanija za preradu metala. Ako se to realizuje, moći ćemo da zaposlimo više od 450 ljudi. Verujemo da ćemo za dve i po godine imati nula nezaposlenih i potrebu za novim radnicima.

Ponosan sam što smo uspeli da smanjimo nezaposlenost za 30 odsto i postanemo vodeći u ovom delu Srbije

BOGATSTVO TERMALNIH IZVORA

*Šta su dalji planovi?

Tada ćemo povećati populaciju i podsticati ljude da se doseljavaju. Svako će želeti da živi u lepom mestu gde ima kulturu, sport i prirodu, banju, posao i auto-put na nekoliko kilometara. Mionica će postati jedno od najatraktivnijih mesta za život u Srbiji. To će biti primer svima da jedna nerazvijena opština može da pređe u razvijene.

RepublikaFoto: Promo foto
Podstiču natalitet - svakoj porodilji po 40.000 dinara

*Koji su najveći potencijali Mionice?

Najveći potencijal su ljudi, a pored toga, prirodni resursi. Čitava Mionica leži na termalnom izvorištu, imamo Banju Vrujci, koja je atraktivno turističko mesto i to ćemo iskoristiti. Imamo ljude koji su nekada radili u određenim oblastima i na osnovu tog resursa planiramo buduću proizvodnju u oblasti industrije. Naši poljoprivredni proizvođači su jedni od najboljih u Srbiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading