MISLIM DA ĆEMO OSTVARITI GLAVNI CILJ: Završena druga runda međustranačkog dijaloga, Dačić otkrio kada će se održati treća!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.07.2021

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je danas završena druga runda međustranačkog dijaloga, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je jedan od zaključaka da na osnovu svega što je rečeno bude pripremljen predlog mera i dogovoreno da sledeći sastanak sa evroparlamentarcima bude održan 17. i 18. septembra.

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić

On je rekao da bi predloge mera učesnici trebalo da rasprave do 1. septembra i da do tada dostave svoje primedbe, a takođe je pozvao sve ostale stranke koje žele da dostave konkretne predloge i da pomognu u pisanju predloga.

- Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi i ukoliko se tako budemo ponašali mislim da ćemo ostvariti glavni zadatak da svi izađu na izbore, da se time ne pruža nikome alibi da baca ljagu na Srbiju i da time dovodi u pitanje sve rezultate koje je Srbija ostvarila u proteklim godinama - rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Evropska poslanica Tanja Fajon rekla je da je tokom dvodnevnog sastanka bila dobra i ohrabrujuća atmosfera, da su razgovori bili iskreni i konstrukivni i da je cilj posrednika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da se da podrška Srbiji na evropskom putu.

Navela je da je bila duga rasprava oko slobode medija i da je to sigurno veliki izazov, ali je istakla da je bilo i puno konkretnih predloga i da će se napraviti takav dokument koji će doprineti tom cilju.

Fajon je kazala da je važno biti što više realističan i dodala da svi treba da znaju da su evroposlanici veliki prijatelji Srbije i da im je važno da zemlja napreduje ka EU.

- Zato želimo da stvorimo uslove da sve političke partije izađu na izbore i da građani imaju poštene izbore - kazala je Fajon.

Rekla je da joj ne smeta da postoji više dijaloga ako svi imaju istu nameru.

- Očekujem da ćemo u julu i avgustu raditi i imati konkretne rezultate, a za sada je atmosfera ohrabrujuća - rekla je Fajon.

Evroposlanik Vladimir Bilčik izrazio je nadu da neće biti bojkota izbora, navodeći da pomaka u razgovorima ima.

- Imali smo otvorene, iskrene, ali zaista konstruktivne razgovore, uspeli smo da se složimo oko zajedničkih zaključaka - rekao je Bilčik.

On je istakao da dijalog odražava podršku Srbije na putu ka EU i da ceni to što je Srbija posvećana evropskoj pespektivi.

Kaže da su posrednici imali i konstruktivan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što govori o tome koliko je dijalog važan za evropsku pespektivu i u tom smislu očekuje i da će biti dobrih rezultata.

- Važno je da imamo unaperđenje političkih uslova i da nemamo bojkot izbora - rekao je Bilčik.

Nada se da će u septembru biti, kako kaže, dobrih rezultata.

- Ovo je u interesu svih političara i snaga u Srbiji, a krajnje rešenje je u njihovim rukama, spremni smo da budemo ovde i da budemo uključeni koliko god je potrebno, a naš cilj je da pomognemo da stvari krenu napred - istakao je Bilčik.

Bivši evropski poslanik Knut Flekenštajn ocenio je da postojanje dva paralelna stranačka dijaloga ne predstavlja problem, jer se razgovara o istim pitanjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading