POKRET SOCIJALISTA: Zabrinuti smo za bezbednost novinara u EU, hitno da reaguje Evropska komisija

Autor:

Vesti

07.07.2021

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokret socijalista izražava ogromnu zabrinutost povodom informacije da je ugledni holandski novinar Piter R. de Vris upucan u glavu na ulici u Amsterdamu i da se nalazi u veoma lošem stanju.

RepublikaFoto: Tanjug
Pokret socijalista

Duboko nas je potreslo ranjavanje holandskog novinara, baš kao i ubistvo novinarke na Malti i novinara u Slovačkoj. 

Smatramo da je u dužem periodu bezbednost novinara ugrožena i da su medijske slobode na vrlo niskom nivou i u Holandiji i u drugim zemljama članicama Evropske unije

Zato, tražimo hitnu reakciju Evropske  komisije. 

Smatramo da bi Evropska unija morala da hitno formira bar dve radne grupe koje će brinuti o bezbednosti novinara. Bez tako odlučne akcije nismo sigurni da su izbori u Holandiji, a i čitavoj Evropskoj uniji slobodni i mogući.

Zato, tražimo da Evropska komisija hitno utvrdi odgovornost vlasti u Holandiji i da zatraži hitnu istragu povodom ranjavanja novinara, ali i da učini sve da se poboljšaju medijske slobode u Holandiji, kao i ostalim zemljama Evropske unije u kojima se ugrožava bezbednost novinara.

Pokret socijalista i naš predsednik Aleksandar Vulin ne mogu mirno da posmatraju da se uslovi za rad novinara u Evropskoj uniji toliko pogoršavaju.

Pozivamo sva novinarska udruženja da se priključe našem protestu i da zaštite svoje kolege pred nasiljem kojim su izloženi u Evropskoj uniji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading