PAKLENI PLAN MILA ĐUKANOVIĆA I ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA! Procenat Srba spuštaju ispod 20 odsto!

Autor: Republika

Vesti

05.07.2021

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović nedavno je ocenio da Milo Đukanović namerava da spusti popisom Srbe ispod 20 odsto.

Popis stanovnika u Crnoj Gori trebalo bi da se održi krajem godine, a deo opozicionih političara upozorava da postoji opasnost da vlast lažira podatke i spusti procenat Srba koji žive u toj zemlji s namerom da im umanji politička prava.

Naime, Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova je pripremljen, kao i upitnici i radne verzije metodologije a EU ekspert koji je učestvovao u njegovoj izradi dao je pozitivno mišljenje da je zakon u skladu sa preporukama EU. Vlada je decembra 2020. usvojila Godišnji plan zvanične statistike za 2021. koji predviđa sprovođenje 211 statističkih istraživanja.

Srbi u Crnoj Gori upozoravaju da je cilj vlasti da ovim popisom spusti procenat Srba u toj zemlji.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kaže da u Vladi i pojedinim političkim krugovim postoji potreba da se promoviše tzv. dualni nacionalni identiet.

- MI smo ispred DF jasno poslali poruke i tek ćemo ih slati da građani izbegavaju to dualno izjašnjavanje. Čovek, ako je Srbin iz  Crne Gore, treba da se izjasni ka oSrbin, a ne Srbin-Crnogorac, ili Crnogorac-Srbin. Jendostavno, treba da se izjasni kao samo kao Srbin i ništa više ni manje od toga. Dualni identiet je zamka i želja srpskih nepriajtelja da se procenat Srba u Crnoj Gori umanji što je moguže više i to je lažni identitet - upozorava Vučurović. 

Tako je nedavno poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović ocenio da predsednik Crne Gore Milo Đukanović namerava da spusti popisom Srbe ispod 20 odsto, a sve kako bi Crnogorci prešli 50 odsto da bi mogao da kaže da je Crna Gora dominantno država Crnogoraca, što sada ne može. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić za Kurir kaže da sve i da neko pokuša, da oni to neće dozvoliti.

- Popis mora biti fer, i potrebno je dozvoliti svim zainteresovanim stranama, partijama, NVO sektoru, međuarodnim organizacijama da posmatraju proces popisivanja. Niko ne treba da beži od istine, a popis će, osim identiteskih pokazatelja, pokazati i kako je i koliko DPS krao na izborima - jasan je Mandić.

Predsednik DNP Milan Knežević očekuje, kako kaže, da se popis održi u oktobru ili novembru, kao i da će on biti demokratski, transparentan.

Nedavno istraživanje u Crnoj Gori pokazallo je da bi se, ako bi u ovom trenutku bio održan popis, 45 odsto građana izjasnilo kao Crnogorci, a 30 odsto kao Srbi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading