LICEMERJE NOVE POTPREDSEDNICE DS: Manojlovićeva drži predavanje o cenzuri, A BRUTALNO KRŠI KODEKS NOVINARA!

Autor:

Vesti

05.07.2021

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinarka Radio-televizije Srbije Tatjana Manojlović izabrana je za jednog od potpredsednika Demokratske stranke (DS), čime je brutalno prekršila osnovne postulate novinarske profesije i novinarskog kodeksa.

RepublikaFoto: Youtube/ Lady of Wine
Tatjana Manojlović

Prema slovu Kodeksa novinara Srbije, koji su donela medijska udruženja UNS i NUNS, najstrožije je, naime, zabranjeno ušešće u politici.

Učešće u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji (političke stranke/kompanije, i slično), ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim/uredničkim poslom. Politička aktivnost članova porodice novinara/urednika takođe bi mogla da uzrokuje stvaran ili prividan sukob interesa - navodi se u članu novinarskog Kodeksa koji Manojlovićeva direktno kriši.

 

Manojlovićeva je, inače, u žižu javnosti dospela nedavno, kada je u niskotiražnom tabloidu Danas objavljen njen tekst prepun ostrašćenih tvrdi o navodnoj medijskoj cenzuri u Srbiji, za koju je ova politička uposlenica u DS optužila aktuelnu vlast.

 

Vuletić: Bujošević bi morao da se izjasni

Nekadašnji član Upravnog odbora RTS, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Vladimir Vuletić poručio je da je generalni direktor RTS Dragan Bujošević prava adresa za pitanja o Manojlovićevoj.

 

Komentarišući spajanje novinarske profesije sa političkom delatnošću u slučaju Manojlovićeve, marketinški stručnjak Nebojša Krstić napravio je paralelu sa Srpskom naprednom strankom.

Sve bi nam bilo jasno da je neka novinarka RTS-a izabrana za potpredsednicu SNS-a. Ne postoji NVO u Srbiji koji ne bi kriknuo. To bi osudila Viola von Kramon. Stejt Dipartment bi izrazio zabrinutost.  Tanja Fajon bi se udarala pesnicama u grudi, zasedao bi Savet Bezbednosti… Dakle, to opisuje prekršaj novinarskog kodeksa koji trenutno imamo - rekao je Krstić za Republiku.

Jedno uredništvo da drži Dragan, a drugo Đilas

Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS, konstatuje da kršenje kodeksa ne iznenađuje nikoga jer se bivši režim oduvek i ponašao kao da za njih nikakva pravila ne važe, već samo "princip" ličnih interesa.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Vladimir Orlić

- Tako su i državu svojevremeno vodili, pa se sećamo šta su od nje napravili. Komično je da najviše na medije kukaju oni, koji, eto - ne kriju da njihovi funkcioneri i dalje drmaju javnim servisom, uz sve silne televizije, novine, portale koje drže pod svojom šapom. Pa kad traže da se uvedu njihova "paralelna" partijska uredništva na servisima po kojima su i ovako njihovi ljudi, komedija je kompletna. Šta im je plan - jedno uredništvo da drži Dragan, a drugo da drži Đilas? I da se međusobno nadmeću u novoj preprodaji TV sekundi, naravno preko firme Dragana Đilasa u oba slučaja - kao u vreme kad su već bili na vlasti, samo sada duplo jače? Valjda nisu zaboravili da i to iznesu kao zahtev Evropskom parlamentu. Šteta bi bilo da ljudi tu genijalnu zamisao ne čuju - kaže Orlić.

 

Foto: Privatna arhiva
Prekršene tačke Kodeksa novinara Srbije

Republika je pokušala da kontaktira Manojlovićevu kao i RTS, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore na pitanja nismo dobili.

Pozivala na građansku neposlušnost

Podsetimo, Manojlovićeva je u intervjuu, koji je u subotu dala za dnevni list Danas, indirektno pozvala na destabilizaciju situacije u državi.

Naime, ona je poručila da je "građanska neposlušnost legitiman metod za smenu vlasti".

Foto: Republika

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vladica

06.07.2021 12:56

Novinarka Radio-televizije Srbije Tatjana Manojlović izabrana je za jednog od potpredsednika Demokratske stranke (DS), čime je brutalno prekršila osnovne postulate novinarske profesije i novinarskog kodeksa.