ŠIPTARSKA HAJKA NA JEDINU SRPSKU POVRATNICU U ĐAKOVICI: Prete mi klanjem, kamenuju prozore

Autor:

Vesti

29.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gađali su mi kamenom u prozor, polomili mi roletne, lepe mi slike kojima mi prete da će me kolju i biju. Svake noć mi lupaju na vrata u dva, tri, četiri. Policija dođe, ali čim odu, oni opet dođu. Vrata su mi sva rascvetana. Posle ne mogu ni da zaspim, napeta sam, nervozna. Pijem duplu dozu bensedina.

RepublikaFoto: Kancelarija za KiM
Dragica Gašić

Ovako priča Dragica Gašić (59), prva srpska povratnica u Đakovici, o torturi koju doživljava otkad se 9. juna vratila na svoje ognjište.

OPET OTERANA

Strahote je ponekad toliko teško podneti da je u nedelju od straha privremeno opet morala da napusti svoj stan. Dragica kaže da je očekivala otpor, ali nije verovala da će doživeti ovakav linč jer nikada nikome nije ništa nažao učinila.

- Morala sam da zovem sestru da dođe po mene. Bolelo me je u stomaku od nervoze, nisam mogla više da izdržim napetost i torturu. Živela sam u Đakovici 20 godina, dvoje dece rodila i nikada nikog nisam ni povredila ni uvredila, ni Albanca ni Srbina, jer me je moj otac tako učio. Ako nekome nisam učinila dobro, nisam ni ružno. Odatle mi i hrabrost da se vratim. I planiram da ostanem ovde, pa makar me moja deca našla mrtvu - uporna je Gašićeva, koja je od proterivanja živela u Smederevskoj Palanci.

Vučić: Ni da se izvine za pobijene Srbe

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da slučaj Dragice Gašić govori o atmosferi na Kosmetu i o tome šta Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da očekuju. On je rekao da Albanci Đakovicu smatraju "zabranjenim gradom" zbog zločina koji su počinjeni, a da istovremeno nisu ni spomenuli porodicu Šutaković niti se makar izvinili za troje dece i njihove roditelje koje su pobili, dok Srbima ne dozvoljavaju više ni na groblje da odu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Aleksandar Vučić

- To nije velika novost, a problem je što i tamošnje civilno društvo, kao i politika, svi zajedno sa njihovim stranim mentorima, dišu istim plućima, na isti način i to je suština našeg problema - rekao je Vučić.

Zato je, ističe, na nama da pokušamo da menjamo sliku u svetu i da se izborimo za poštovanje prava srpskog naroda.

- I baš zato danas, na Vidovdan, naša odlučnost i rešenost da se borimo, da čuvamo zdravu pamet, da se borimo racionalno, mora da prevlada u budućnosti, da bismo imali mnogo dece u Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici, Šilovu, Ranilugu, svuda na KiM - rekao je Vučić.

Njen život u Đakovici je pod stalnim okom policije, pa Dragica i u nabavku namirnica ide u pratnji. Ona se juče sastala sa direktorom Kancelarije za KIM Petrom Petkovićem, koji joj je obećao pomoć države. On je upitao šta jedna žena koja se vratila u svoj stan i u svoj rodni grad smeta bilo kome.

STIŽE POMOĆ

- Ona nikome ne smeta, nije nikakva pretnja, zato ne razumemo da nekakve NVO potpisuju nekakvu peticiju da je proteraju iz njene rodne Đakovice i organizuju protest ispred ulaza u kom živi. Mi, kao država, i Kancelarija za KiM, a čuo sam se i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učinićemo sve da omogućimo život dostojan čoveka našoj Dragici. Za neki dan stižu blindirana vrata i video-nadzor, obezbedićemo rešetke na stanu i dostavljanje hrane - rekao je Petković.

Stanojević: Zabrinut sam za Dragicu

Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, ocenjuje kao golgotu ono kroz šta Dragica Gašić prolazi.

- Čujemo se povremeno, strašno je šta tamo rade. Rekao sam joj da se drži kada je već odlučila da se vrati. Ja sam je u tome i podržao jer ona dolazi na svoje, ja sam joj taj stan i dodelio, ali sam znao da će ovako biti. Zabrinut sam za nju. A kome jedna žena u tim godinama, patrijarhalno vaspitana, smeta i koga ugrožava - pita se Stanojević.

Podsetimo, 11 NVO iz Đakovice pokrenulo je peticiju da se Dragica zauvek otera s kućnog praga. Prema saopštenju tih organizacija, Ðakovica nije spremna da sačeka povratak Srba dok se ne vrate poslednji ostaci njihovih najmilijih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading