Patrijarh Porfirije stigao na GAZIMESTAN: Poglavar SPC služiće opelo kosovskim junacima!

Autor: Republika

Vesti

28.06.2021

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski patrijarh Porfirije stigao je na Gazimestan, gde će, na Vidovdan, prvi put služiti opelo kosovskim junacima.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Patrijarh Porfirije

Obraćajući se neposredno pre početka opela, kod Spomenika Kosovskim junacima, patrijarh Porfirije, koji je na Gazimestan došao u pratnji više arhijereja, među kojima su vladika Teodosije i mitropolit Joanikije, rekao je da cilj kosovskog zaveta nije da ikoga eliminiše, već da uputi “koordinate ljubavi”, prenosi Kosev.

Patrijarh je prethodno u manastiru Gračanica poručio da svaki put kada dolazimo na Kosovo i Metohiju dubinski znamo da smo se vratili u svoj dom.

Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoči o tome da je ovo dom – rekao je patrijarh tokom liturgije služene povodom Vidovdana.

Patrijarh Porfirije je istakao da i Albance vidimo kao svoju braću i da je siguran da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi.

Na Gazimestanu se nalazi veći broj posetilaca, koji još pristižu, kako autobusima i kombijima, tako i privatnim vozilima.

Kako prenosi Kosev, među njima su vozila sa registracijama iz više mesta iz Srbije, Crne Gore i drugih država u regionu, kao i sa kosovskim tablicama.

I ove, kao i svake godine, Gazimestan obezbeđuje kosovska policija, koja na ulažu pretresa rančeve i torbe.

Kosova pres prenosi da su članovi kosovske policije na ulazu u Gazimestan zaplenili majice pojedinih srpskih mladića, koje su smatrali provokativnim i na koje gledaju, kako se navodi, kao na “podsticanje na mržnju”.

Kako navodi Koha ditore, kosovska policija, snage KFOR-a i pripadnici UNMIK-a “vode računa o njihovoj bezbednosti i poštovanju reda na Gazimestan”

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading