(FOTO) ESKADRILA ZA PONOS SRBIJE: Goreće nebo na Pešteru, AVIJACIJA SRBIJE NIKAD JAČA!

Autor: Republika

Vesti

26.06.2021

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Vidovdan grmeće na Pešterskoj visoravni, a potom i u Kragujevcu!

RepublikaFoto: mod.gov.rs

Srpska vojska će pokazati najmodernije oružje, tenkove, avione, helikoptere... Oprema, letelice, dronovi, sve što je nabavljeno u proteklih desetak godina biće 27. juna pokazano na Pešteru. Građani će videti i modernizovano oružje, ono koje su doradili srpski stručnjaci da bi naša armija bila za ponos. 

O najvećoj vojnoj vežbi, koja inače traje gotovo dve nedelje, a čije je finale upravo na Pešteru, govorio je i predsednik Srbije i vrhovni vojni komandant Aleksandar Vučić.

- Prvi put će naši dronovi da tuku bombama od 250 kilograma, mnogo toga ćete moći da vidite. Na vežbi će se videti i "Pancir", kako deluje po civilima na zemlji i u vazduhu, ne samo po protivavionskim topovima, već i raketama. Mnogo toga smo nabavili, mnogo toga je plaćeno. Srbija će biti sve jača i snažnija. To je važno da bi se odvratio svaki potencijalni agresor na našu zemlju - kazao je Vučić.

Nagovestio je da će mnogo toga od oružja stići u narednih šest meseci i da se mnogo toga nabavlja.

- Što je veća ekonomska snaga zemlje, to je veća i vojna snaga i time može da čuva političku nezavisnost i vojnu neutralnost - poručio je predsednik.

Već 28. juna, posle združene vežbe sa bojevim gađanjem, biće nastavljen prikaz naoružanja, opreme i tehnike u Kragujevcu

Ovo će se videti na vojnim vežbama

- avioni MiG-29, helikopteri Mi-35
- kineske bespilotne letelice CH-92A
- dejstvo avio-bombama, odnosno vođenim raketama vazduh-zemlja sa modernizovanog "Orla"
- dejstvo sistema PVO "Pancir S1" po ciljevima u vazduhu
- prikaz oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2 MS, naših oklopnih vozila "Miloš" i "Lazar"
- dejstvo top-haubice Nora i samohodne modernizovane haubice Gvozdenka
- dejstvo robotizovane besposadne platforme Mali Miloš

AVIJACIJA

Eskadrila za ponos Srbije

Vojska Srbije posle više od 20 godina raspolaže eskadrilom od 14 aviona MiG-29, sa sposobnostima za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i za dejstvo vodenim naoružanjem po ciljevima na zemlji.

Utrostručen je broj aviona tipa Orao u resursu i u toku je njihova modernizacija. Uvedeni su u naoružanje svi školski avioni Lasta.

Višestruko su uvećane sposobnosti helikopterskih jedinica u segmentu vertikalnog transporta i vatrene podrške trupama na zemlji kroz nabavku četiri borbeno-transportna helikoptera Mi-35M sa pripadajućim vođenim i nevođenim naoružanjem, pet transportnih helikoptera Mi-17V-5 sa nevođenim naoružanjem i pet višenamenskih helikoptera H-145M.

Isporučena su dva sistema borbenih bespilotnih letelica CH-92A, sa pripadajućim vazduhoplovnim ubojnim sredstvima i realizuje se zajednički razvoj četiri sistema bespilotnih letelica Pegaz sa ino-partnerom.

MiG-29 SM

Modernizovani višenamenski borbeni avion MiG-29 SM namenjen je za lovačko-presretačka dejstva protiv neprijateljskih vazduhoplova, kao i dejstva po ciljevima na zemlji i vodi. Modernizacija podrazumeva, pre svega, doradu avionskog radara kojim se unapređuju sposobnosti aviona za dejstvo na ciljeve u vazdušnom prostoru i istovremeno dobija nova sposobnost aviona za dejstvo na ciljeve na zemlji preciznim vođenim naoružanjem.

Pored toga, modernizacija obuhvata i unapređenje sistema za elektronsku borbu i radio-tehničko izviđanje, nabavku vođenih ubojnih sredstava tipa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i doradu simulatora letenja za potrebe obuke.

Ovako koncipirana modernizacija doprinosi povećanju borbene efikasnosti i vatrene moći aviona MiG-29 SM, čime se značajno unapređuje sposobnost RViPVO VS za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

ORAO 2.0 J-22M - MODERNIZOVANI JURIŠNI AVION

Dvomotorski transonični avion namenjen za napad po zemaljskim ciljevima i neposrednu borbenu podršku.

Dizajniran je za borbene misije prodora u protivničku teritoriju na malim visinama i velikoj brzini u veoma kompleksnom okruženju, složenim vremenskim uslovima, danju i noću. Ima brojne dizajnerske karakteristike za poboljšanje preživljavanja u borbi, uključujući višestruke sisteme komandovanja i upravljanja i razne elektronske sisteme samozaštite.

Kroz modernizaciju letelica oprema se najnovijom generacijom navigacionog sistema i avionikom, uključujući optoelektronski nišanski sistem sa moćnom termovizijskom kamerom treće generacije i laserskim daljinomerom za precizno određivanje udaljenosti cilja, balističkim računarom i najmodernijim navigacionim sistemom.

Ovo omogućava precizno gađanje i nevođenim i vođenim naoružanjem (topovi, nevođene rakete i avionske bombe, rakete sa infracrvenim bombama i laserski vodene rakete).
Vazduhoplov se takođe oprema sistemom samozaštite koji kombinuje detektor radarskog i laserskog ozračenja, lansere mamca, kao i kontejnerom za aktivnu samozaštitu. Maksimalni dolet je 550 km, a masa korisnog tereta 2.800 kg.

Helikopteri 

Mi-35M
Jurišni borbeni helikopter Mi-35M predstavlja najnoviju modernizovanu verziju čuvenog helikoptera Mi-24 

Namenjen za borbu protiv ciljeva na zemlji i u vazduhu. Pripada kategoriji velikih jurišnih borbenih helikoptera sa manjim transportnim mogućnostima 

Taktičko-tehničke karakteristike: 

- maksimalna brzina  - 300 km/h, krstareća brzina 200 km/h
- dolet u standardnoj konfiguraciji 460 km (1.085 km, sa dopunskim rezervoarima goriva)
- maksimalna visina leta 5.400 m
- ukupna nosivost naoružanja 1.500 kg
- transport do 8 vojnika
- Naoružanje:
- u prednjoj pokretnoj tureli ugrađen je dvocevni top GŠ-23 mm
- 4-6 podvesnih tačaka za upotrebu savremenog vodenog i nevodenog naoružanja i avio-bombi
- mogućnost ugradnje višecevnih lansera za nevođene rakete

AIRBUS H-145M SA SRPSKIM NAORUŽANJEM 

- Helikopterski kontejner GH-12.7M sa mitraljezom 12,7 mm namenjen je za neutralizaciju ciljeva na zemlji (komandnih mesta, lakih oklopnih vozila, logističkih kamiona i neprijateljskog osoblja), kao i za borbu protiv određenih vazdušnih ciljeva (helikopteri, laki avioni, daljinski pilotirane letelice) na efektivnim dometima do 1.500 m
- Sedmocevni raketni lanser L80-07 namenjen je za uništavanje različitih vrsta ciljeva na zemlji 
- Zahvaljujući kombinaciji fragmentacionih i kumulativnih efekata bojeve glave, može se efikasno koristiti protiv žive sile, lakih oklopnih vozila i manjih utvrđenih objekata. 

H-145

Višenamenski helikopter H-145M helikopter je namenjen za zadatke prevoženja vazdušnim putem (ljudstva, tereta i opreme) u teretnoj kabini.

Takođe namenjen je za prevoženje snaga taktičkog helikopterskog desanta, izviđanje, dejstvo po zemaljskim ciljevima, zadatke traganja i spasavanja i medicinske evakuacije. 

Osnovne taktičko-tehničke karakteristike: 

- maksimalna brzina 260 km/h
- ukupna nosivost naoružanja 350 kg
- dolet u osnovnoj konfiguraciji 680 km
- maksimalna težina poletanja 3.700 kg 
- transport do 6 potpuno opremljenih vojnika

Helikoptere odlikuje visok nivo bezbednosti, balističke zaštite, savremeni sistemi za samozaštitu, napredni stakleni (glass) kokpit i oružani sistem Nforce, koji omogućava upotrebu nevođenog i vođenog naoružanja

Mi-17V-5
Srednji transportni helikopter tipa Mi-17V-5 namenjen je za zadatke prevoženja vazdušnim putem snaga taktičkog helikopterskog desanta, izviđanje, dejstvo po zemaljskim ciljevima, traganje i spasavanje, medicinske evakuacije i nošenje tereta koje uključuje opremu za gašenje požara.

Osnovne taktičko-tehničke karakteristike: 

- Maksimalna brzina 260 km/h
- Dolet u standardnoj konfiguraciji je 680 km, a može dostići maksimalan dolet od 1.490 km sa dopunskim rezervoarima goriva
- Maksimalna visina leta 6.000 m 
- Ukupna nosivost 4.500 kg
- Posada 2-3 člana
- Transport 34 vojnika ili 24 padobranca ili 12 ranjenika
- Maksimalna poletna masa 13.000 kg
- Četiri (4) podvesne tačke za upotrebu naoružanja 
- Ukupna nosivost naoružanja 1.500 kg

BESPILOTNA LETELICE

PEGAZ

- Višenamenski naoružani bespilotni sistem operativnog radijusa od 150 km (sa retranslacijom do 250 km)
- Namenjen za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije, gađanje statičkih ili pokretnih ciljeva, lasersko označavanje ciljeva, podešavanje artiljerijske vatre, procena uticaja štete...
- Sistem čine tri letelice s kontejnerima na vozilu, zemaljska kontrolna stanica i daljinski video-terminal
- Opremljen najsavremenijom optoelektronikom sa HD, termovizijskim i CCD, laserskim daljinomerom
- Može da ispali dve laserski vodene rakete dometa šest km

Besposadne platforme

DALJINSKI PILOTIRAN VAZDUHOPLOV CN-92°

Sistem naoružanih bespilotnih letelica CH-92A predstavlja multifunkcionalni sistem koji se može upotrebljavati za realizaciju širokog spektra zadataka, kao što su izviđanje iz vazdušnog prostora, precizno određivanje koordinata uočenih ciljeva na zemlji, automatsko praćenje pokretnih ciljeva na zemlji, obaveštajna priprema bojišta, korekcija artiljerijske vatre, procena efekata dejstva, napad laserski vođenim raketama na ciljeve na zemlji, lasersko ozračivanje cilja radi dejstva druge laserski vođene municije, bombi i raketa.

Vojska Srbije je prva u regionu opremljena bespilotnim letelicama CH-92A, čiji je akcioni radijus veći od 250 km, maksimalna visina leta je 5.000 m, a brzina nešto manja od 200 km/h.

Laserski vođenim avio-bombama može se efikasno dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima.

Multifunkcionalnost novih daljinski pilotiranih vazduhoplova Vojske Srbije ogleda se u mogućnosti njihovog korišćenja za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama, obaveštajne priprema bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije (bombi i raketa).

ROBOTIZOVANA NAORUŽANA PLATFORMA
Miloš

- Familiju besposadnih daljinski upravljanih vozila Miloš čine daljinski upravljana mala gusenična oklopna vozila namenjena za borbene i izviđačke misije, medicinsku evakuaciju, logističku dostavu, podršku specijalnih i izviđačkih jedinica, a posebno u protivterorističkim dejstvima u urbanom okruženju, uključujući i dejstva u zgradama
- Kompletna bežična daljinska kontrola svih funkcija sistema ostvaruje se kroz kontrolne punktove u komandnom upravljačkom vozilu ili sa prenosne upravljačke stanice
- Poseduje optoelektronski osmatračko-nišanski blok, koji se sastoji od dnevne kamere, termovizijske kamere, laserskog merača daljine i pomoćne kamere za osmatranje u horizontalnoj ravni. Poseduje integrisan sistem za upravljanje vatrom koji na osnovu izmerene daljine do cilja omogućava automatsko zauzimanje elemenata za gađanje

- U osnovnoj varijanti naoružano je daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom M-86 u kalibru 7,62x54 mm sa municijskom kutijom 600 metaka i šestocevnim revolverskim bacačem granata u kalibru 40x46 mm, opciono i sa dve protivoklopne rakete M-80 u kalibru 64 mm, što omogućava onesposobljavanje i uništavanje ciljeva na daljinama do 800 m, u dnevnim i noćnim uslovima.
- U "teže naoružanim" varijantama opremljeno je mitraljezom u kalibru 12,7 mm NSV ili mitraljezom tipa Gatling M-134 u kalibru 7,62 mm, sa municijskom kutijom od 1.000 metaka. Vozilo u logističkoj varijanti može služiti za prevoz ranjenika ili dotur logističkih potreba sa maksimalnom nosivošću od 250 kg

LAZAR-3
- Borbeno vozilo "Lazar-3" namenjeno je za jedinice pešadije, angažovane na izvršavanju različitih zadataka, a posebno za manevarska dejstva u uslovima primene zasednih dejstava protivnika i upotrebe protivtenkovskih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava
- Može da prevozi 3 + 9 vojnika. Poseduje motor od 500 KS, poboljšanu transmisiju, sistem nezavisnog vešanja, kao i novi optoelektronski sistem za osmatranje iz vozila. Maksimalna brzina vozila je 110 km/h, a autonomija kretanja 600 km
- Ima visok nivo balističke zaštite sa modularnim dodatnim oklopom koji štiti spreda od projektila kalibra 12,7 mm, a sa bočnih strana od pancirnih projektila 7,62 mm. Takođe, poseduje i protivminsku zaštitu od mina mase do 8 kg

-Vozilo "Lazar-3" može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja: daljinski upravljanom borbenom stanicom (DUBS) 12,7 mm, DUBS 30 mm, a moguća je i integracija protivtenkovskog sistema "Maljutka 2T5"
- Maksimalni efektivni domet gađanja sa DUBS 12,7 je do 1.200 m (u dnevnim uslovima), odnosno do 800 m (u noćnim uslovima), iz DUBS 30 mm je do 3.000 m, a protivoklopnim raketama od 3.000-5.000 m

MILOŠ

- Višenamensko oklopno borbeno vozilo, pogona 4x4
- Pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila, namenjenih obavljanju širokog dijapazona misija iz domena vojske i policije, kao što su: patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za transport i podršku jedinicama za specijalne operacije, u protivpobunjeničkim, protivterorističkim i protivtenkovskim operacijama, za kontrolu granice i teritorija...
- Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, a pokreće ga turbo dizel motor od 300 KS, sa automatskim menjačem i opremljeno je nezavisnim sistemom vešanja, koji osigurava visoku pokretljivost na bilo kom terenu i vremenskim uslovima sa maksimalnom borbenom težinom većom od 14 tona
- Osnovni tip vozila ima sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, kameru s prednje i zadnje strane za dnevnu/noćnu vožnju

- Vozilo ima vrlo visok nivo balističke zaštite (nivo III sa prednje strane i nivo II sa ostalih strana po NATO standardu STANAG 4569), kao i vrlo visok nivo protivminske zaštite (nivo IIa i IIb STANAG 4569), kao i mogućnost brzog dodavanja dopunske balističke zaštite modularnog tipa
- Točkovi sa takozvanim run-flat ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 km u slučaju značajnog oštećenja pneumatika
- Vozilo u standardnoj verziji ima posadu od 8 članova, od kojih su 4 člana smeštena u zadnjem delu vozila sa mogućnošću brzog iskrcavanja ili ukrcavanja kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata, dok je za 4 člana posade u prednjem delu obezbeđen ulazak i izlazak iz vozila kroz četvoro klasičnih bočnih vrata
- Vozilo može biti opremljeno različitim sistemima naoružanja, kao što su DUBS (Daljinski upravljana borbena stanica) sa mitraljezom kalibra 12,7 mm, Getling M134D, 7,62 mm NATO mitraljez sa rotirajućim cevima, koji karakteriše velika brzina vatre - 3.000 metaka u minutu

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading