SVI U REGIONU SE SLAŽU DA JE TO LOŠE! Ana Brnabić: Region uplašen za sporazume zbog Kurtija!

Autor:

Vesti

24.06.2021

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da bi 2021. godina trebalo da bude jako dobra za regionalnu saradnju, ali da se sve promenilo dolaskom novih privremenih institucija u Prišitni, posebno njihovog premijera Aljbina Kurtija, i upozorila da bi moglo da se desi da 5. jula zbog njega ne budu potpisana četiri važna sporazuma.

RepublikaFoto: Tanjug/Jadranka Ilić
Ana Brnabić

- Umesto da svi ove godine slavimo uspeh regionane saradnje, na žalost s dolaskom novih PIS u Prištini i Aljbina Kurtija, regionalna saradnja dobija drugačiji prizvuk - rekla je Brnabićeva odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanja poslanika Samira Tandira o rezulatima sastanaka koje je imala proteklih nedelja u Antaliji, Beču i Luksembrugu.

Ona je navela da očekuje da bi moglo da se desi da na prvom važnom sastanku 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, četiri sporazuma na kojima se jako dugo radilo, možda ne budu usvojeni, što bi bio jako veliki udarac za regionanu saradnju.

- Ne smatramo samo mi da je to loše, već svi u regionu, i oni koji su priznali Kosovo i oni koji nisu. Svi smatraju da je to loše za regon i regionalnu saradnju - rekla je Brnabićeva.

Podsećajući da je ove godine najkonkretniji regionalni sporazum onaj o ukidanju rominga, da je to veliki regionalni uspeh, dodala je da od dolaska na vlast u Prištini Kurtija više nema nikakvih deklaracija, ne postoje sporazumi, jer on ništa ne prihvata, ako se ne pojavljuje Republika Kosova.

Dodala je da Srbija nije usamljena u oceni da su takvi stavovi Kurtija neprihvatljivi, već to smatra i BiH koja ne priznanje Kosovo ali i Moldavija u okviru CEFTA sporazuma.

Dodala je da Srbija nastavlja s velikim brojem regionalnih projekata, kao što su autoput Beograd-Sarajevo u oba pravca, železnički koridor 10, kompletna modernizacija do Severne Makedonije, da u septembru počinje autoput Mira Niš - luka Drač.

Srbija je, kako je dodala, poziciju u kojoj je niko ne uslovljava izvojevala teškom mukom, odgovornom i hrabrom politikom.

Brnabić je rekla da se nada da će regionalna saradnja među ostalim zemljama Zapadnog Balkana nastaviti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading