MINISTAR VULIN KRISTALNO JASAN: U Srbiji koju vodi Vučić nema dileme, Srbija izabrala vojnu neutralnost

Autor: Republika

Vesti

24.06.2021

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da u Srbiji koju vodi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ne može biti bilo kakve dileme kada je u pitanju odnos prema članstvu u NATO jer je Srbija izabrala da bude vojno neutralna.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Aleksandar Vulin

- Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić izabrala je da bude vojno neutralna i nikakva sumnjičenja, bez obzira odakle dolazila, sa istoka ili zapada, nemaju  utemeljenje u istini i realnosti. Doneli smo skupštinske odluke o tome, Strategiju nacionalne odbrane, sve potrebne dokumente kojima smo jasno rekli da Srbija neće biti članica NATO saveza - rekao je ministar Vulin na konferenciji Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj „Rusija na Balkanu pogled u budućnost“.  

Prema njegovim rečima, suprotno bi moglo da se desi samo ukoliko se promeni struktura vlasti.

- Da bi se to desilo morate da uklonite predsednika Vučića, promenite odgovarajuće skupštinske odluke, čitavu strukturu u vojsci, jer to više  nije  vojska koja je 2000, 2001. skrušeno ćutala dok su joj izbacivali najznačajnije oficire, menjali ustrojstvo, uređivali po pravilima koja nikako nisu pravila srpske vojske - naveo je ministar Vulin.

Ministar je naveo da je stav Ruske Federacije kada je u pitanju NATO savez, razumljiv, da je približavanje ovog saveza granicama Rusije neprihvatljivo,  bezbednosno problematično i nepotrebno.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Govoreći o odnosima srpske i ruske države i naroda, ministar Vulin je naglasio  da je budućnost tih odnosa, budućnost realnih potreba, međusobnog uvažavanja i potrebe  da se suprotstavimo unipolarnom globalnom svetskom poretku.

- To je budućnost u kojoj mi kao malobrojan narod imamo pravo na svoj glas, u kojoj ne prihvatamo hegemoniju velikih samo zato što su veliki - rekao je ministar Vulin i dodao da je smisao trajanja jedne države i naroda u suprotstavljanju zlu.

- Biće srpskog naroda je biće slobodarskog naroda, koji traži slobodu i koji će za mir dati skoro sve, a za slobodu sve i u tome se razumemo sa ruskim narodom - rekao je ministar Vulin i naglasio da Ruska Federacija razume da su Srbi malobrojan narod, koji mora da opstane, da brine na prvom mestu o svim Srbima koji žive van granica Republike Srbije.

- Naša je želja da živimo zajedno u svojoj državi koju mi uređujemo i ne mislimo da je zlatno doba Balkana bilo kada si mogao da postaneš rob sultanov, služeći kao veliki vezir tako što te otmu od majke i poturče. Za nas je zlatno doba Balkana kada Srbi žive u miru i kada sami odlučuju o sebi - poručio je ministar Vulin na konferenciji Međunarodnog diskusionog kluba Valdaj koja se prvi put održava van granica Ruske Federacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading