SRPSKI KARDIOLOG UPOZORAVA! Oprez, niko nije imun: OD VRUĆINA PUCA I ZDRAVO SRCE!

Autor: Republika

Vesti

24.06.2021

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aklimatizacija organizma na visoke temperature traje od pet do sedam dana. Infarkti se u ovakvim situacijama dešavaju najčešće u prva četiri dana, što treba da bude opomena ne samo srčanim bolesnima, već i zdravim osobama. Na ovakve vrućine niko nije imun!

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Doktor Arsen Ristić

Kardiolog prof. dr Arsen Ristić, pomoćnik direktora klinike za kardiologiju KSC i član rukovodstva Evropske asocijacije za srčanu insuficijenciju, za Alo! objašnjava da su kardiovaskularni bolesnici posebno ugroženi zbog tropskih temperatura, sa kojima se nosimo ovih dana. 

- Generalno, kad se poveća spoljašnja temperatura, srčani bolesnici reaguju tako što se šire krvni sudovi i pritisak padne, pa morate da podešavate doze lekova i za srčani pritisak i za srčanu slabost. Mi obicno podešavamo tako da u toku letnjih vrućina budu manje doze - kaže Ristić i dodaje da u suprotnom može doći do izmaglice, nesvestice, gubitka svesti.

On napominje i da ovo posebno važi za starije koji imaju suženje zalistaka na srcu:

- Ti zalisci služe kao ventili i neko ko ima suženje ovog ventila koji je na izlasku iz srca, aortnog zaliska, kad je vrućina, posebno ako se opterećuje fizički, lako pada u nesvest. Moja preporuka za starije ljude i srčane bolesnike je da ne treba da se izlažu naporu po vrućini, a ključ je i dovoljan unos tečnosti. Sa godinama pada osećaj žeđi i stariji pacijenti po pravilu ne unose dovoljno tečnosti, što je životno važno.

Ristić ističe i da se o svakoj promeni terapije mora konsultovati sa lekarom:

- Vrlo je korisno da pacijenti mere pritisak kod kuće, ali naravno da ne treba to da bude pet puta dnevno, nego tri puta sedmično, i da te vrednosti beleže. Takođe, treba da mere telesnu težinu jednom nedeljno. Ako se poveća za više od tri kilograma u jednoj nedelji, to nije znak da su se ugojili, nego da se skupila tečnost

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading