SAMO VI NEMOJTE DA NAS ČUVATE! Hrvatski vojnici stigli na Kosovo da "BRANE" srpske svetinje!

Autor: Republika

Vesti

22.06.2021

06:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misija Kfora saopštila je da su se hrvatski vojnici pridružili regionalnoj komandi - Zapad, čime su postali deveta država u sastavu ove jedinice.

RepublikaFoto: KFOR/Facebook
Hrvatski vojnici se priključili KFOR-u na Kosovu

Kako je Kfor objavio na Fejsbuku, vojnici će biti integrisani u kinetički bataljon, koji će patrolirati na zapadu Kosova i Metohije i obezbeđivati nadziranje manastira Visoki Dečani.

Osim Hrvatske, u toj regionalnoj komandi su vojnici Severne Makedonije, Slovenije, Rumunije, Italije, Austrije, Poljske, Švajcarske i Turske.

 

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je povodom poziva prištinskih vlasti da se manastir Visoki Dečani ukloni sa spiska najugroženijih spomenika u Evropi, saopštilo da to što taj manastir "neprekidno čuvaju pripadnici KFOR-a, dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija o njegovoj ugroženosti".

Ministarke lažne kosovske Vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslale su pismo izvršnom predsedniku „Europa Nostre", protiveći se uključivanju Visokih Dečana na listu najugroženijih spomenika u Evropi i zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska. 

Priština godinama otima 24 hektara manastirske imovine, na kojj gradi magistralni put i to pored samog manastira uprkos odluci suda.

Visoki Dečani su gotovo svakodnevno izloženi napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu.

Visoki Dečani su verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine.

Panevropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja „Evropa Nostra" prethodno je zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Prištini.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Saradžogla

22.06.2021 07:10

У чему је проблем?ДОШЛИ СУ ДА БРАНЕ ДЕДОВИНУ!Надам се да сам јасан.Због наталитета албанци могу да ,,изеду'' нас србе а онда су следећи такозвани хрвати.Такозвани ...