(FOTO) "MUNJEVITI UDAR 2021" NA KOPNU, VODI I U VAZDUHU: Fantastična osposobljenost Vojske Srbije!

Autor:

Vesti

18.06.2021

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice Vojske Srbije realizuju intenzivne aktivnosti u dnevnim i noćnim uslovima na poligonima širom Republike Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U ovoj fazi vežbe, jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvežbavaju širok spektar zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru. Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima „Pasuljanske livade“, „Međa“, „Orešac“ i „Borovac“ izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije.

U jednom od segmenata vežbe, 246. bataljon atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) realizuje intenzivne vežbovne aktivnosti u sprovođenju mera protivnuklearno-hemijsko-biološkog obezbeđenja u izvođenju operacije, u rejonu planine Rtanj. 


Tokom vežbe, pripadnici 246. bataljona ABHO realizuju širok spektar zadataka atomsko-biološko-hemijskog obezbeđenja jedinica Kopnene vojske. Uvežbava se i proverava rad osmatračke i laboratorijske stanice ABHO, dekontaminacija motornih i vučnih vozila, naoružanja i ljudstva, kao i rad štabnih oficira u komandi bataljona.
 
U osmatračkoj stanici ABHO, upravnom organu u mreži nuklearno-hemijsko-biološke kontrole, vrši se prikupljanje i analitička obrada raspoloživih podataka o dejstvu neprijatelja, dok se u laboratorijskoj stanici prikupljaju i obrađuju uzorci radi planiranja daljeg toka operacije. Dekontaminacija se sprovodi korišćenjem novouvedene platforme za dekontaminaciju M-09, koja se pokazala izuzetno efikasnom u realizaciji ovog tipa zadataka.
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbeđuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

 
Na vežbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pešadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.
 
Vežba se izvodi radi provere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unapređenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading