SRBIJA POTPISALA UGOVOR SA BRISELOM! Vučić sa komesarkom EU o upravljanju migracijama (VIDEO)

Autor:

Vesti

17.06.2021

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković potpisali su Ugovor o podršci EU u upravljanju migracijama. Potpisivanju Ugovora prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanso.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se ranije danas sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson. 

Predsednik i evropska komesarka su u Predsedništvu Srbije razgovarali su o Ugovoru o podršci EU u upravljanju migracijama - drugoj fazi za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen

Obraćanje Aleksandra Vučića:

- Mi smo danas prisustvovali potpisivanju ugovora kojim EU nam daje značajan novac za podršku kapacitetima za migrante. To je važna stvar za nas jer mi ulažemo naš novac u sve to. Ja sam zahvalan što je taj naovac dodeljen Srbiji.

Predsednik je u obraćanju kazao koliko je nelegalnih ulazaka sprečeno i dodao da je najveći pritisak sa teritorije Severne Makedonije.

- Razgovarali smo o našoj saradnji sa Fronteksom, ali i kako da poakžemo dodatni stepen solidarnosti.

Vučić je naglasio da je Srbija sve migrante u prihvatnim centrima vakcinisala.

- Mi smo danas razgovarali i o drugim važnim pitanjima, o vladavini prava, o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije -rekao je Vučić.

Predsednik je obavestio gospođu Johanson o akcijama koje smo napravili i sa činjenicom da od februara nemamo čak ni pokušaj mafijaškog ubistva i dodao da mnogo toga treba da se uradi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Ukazao sam na našu punu posvećenost, ali i dostavio i izveštaj, šta je to što je Srbija uradila u poslednjih pet ili šest meseci, kako bi mogla da otvara nove klastere i nova poglavlja. Mislim da ljudi u EU to primećuju, a kada ćemo biti nagrađeni nije na nama - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da mi imamo obavezu da brinemo o migrantima u Srbiji, da ih tretiramo kao ljude, kao što tretiramo sve naše ljude.

- Na današnji dan u Srbiji je u prihvatnim centrima 3.977 lica - rekao je Vučić i dodao da je to trostruko manje nego u pojedinim trenucima.

Obraćanje Ilve Johanson

Johanson je na početku obraćanja rekla da zaista ceni to što je danas potpisan ugovor sa Srbijom, kao i da smo mi pokzali da smo pouzdan partner kada je reč o migraciji i da se sa poštovanjem ophodimo prema njima.

- Ja vam čestitam na naporima da vakcinišete migrante. Tu sam da vam prenesem poruku da EU želi da Srbija bude njen deo i ovde smo razgovarali o temama iz mog portfelja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Miroslav Tasic

17.06.2021 13:39

Samo planom i uz jaku podrsku mozemo iskontrolisati migracije

Odgovori 10 1
Princip

17.06.2021 16:48

EU je ovim ugovorom iskazala značajnu dozu poštovanja prema našoj zemlji i poslala nam značajnu pomoć u pokušaju da privremeno zbrinemo i pomognemo onima kojima je to veoma potrebno.

Nana

18.06.2021 05:46

Jako dobro je što imamo dodatnu stimulaciju.