STEFANOVIĆ KRISTALNO JASAN: Procesuiranje svih koji Vučiću rade o glavi mora da bude prioritet države!

Autor: Republika

Vesti

15.06.2021

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Identifikovanje i procesuiranje svih lica koja su eventualno učestvovala u prikupljanju, analizi i prosleđivanju informacija iz razgovora dobijenih prisluškivanjem predsednika Republike Aleksandra Vučića treba da bude apsolutni prioritet svih državnih organa, smatra Nenad Stefanović, predsednik Udruzenja sudija i tuzilaca Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

Osnovni zadatak nadleznih organa mora da bude da se utvrdi šta je bio motiv prisluškivanja predsednika Republike.

Skandalozno je da se prisluškuju najviši državni funkcioneri, a pogotovo predsednik države.

Smatram da iz svega što je do sada objavljeno o prisluškivanju i nazalost povezanosti pojedinih pripadnika državnih organa  sa organizovanim kriminalnim grupama, postoji više opcija kako bi ovaj slučaj trebalo posmatrati.

Ukoliko su podaci o kojima su pričali predsednik i na primer neki visoki drzavni funkcioner vojni, ekonomski ili službeni podaci, a dobijeni su  prisluškivanjem, saopšteni, predati, učinjeni dostupnima stranoj državi, stranoj organizaciji, onda bi moglo da se radi o krivičnom delu - špijunaža.

RepublikaFoto: Republika
Nenad Stefanović

Prikupljanje ovakvih podataka i njihova zlouptreba nezakonitim ili zakonitim prisluškivanjem, moglo bi da se posmatra i u okviru mogućeg izvršenja krivičnog dela nasilna promena ustavnog ureženja ali i iz ugla pripremnih radnji za, na primer, izvršenje krivičnog dela teško ubistvo nekog državnog funkcionera, imajući u vidu da su kod npr. pripadnika Belivuk-Miljković grupe pronađene snajperske puške i veliki arsenal oruzija a iz podataka bi mogle da se dobiju informacije o kretanju visokoštićenih predstavnika drzave. 

Naravno sve rečeno je na nivou pretpostavki i pravaca u kom je istraga mogla da bude usmerena.

Tužilaštvo za organizovani kriminal jedino je ovlašćeno da izvrsi kvalifikaciju krivičnog dela i da donese odluku o procesuiranju osumnjičenih u konkretnom predmetu. 

Ono sto je sada apsolutno sigurno, jeste da su zahvaljujući aktivnostima MUP-a u prethodnom periodu sprečene teže posledice po bezbednost naše države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jelena

15.06.2021 13:31

Ako je predsednik bezbedan, pored njega su i svi ostali. To je sigurnost svih nas