IZNERVIRALA ME NJEGOVA SMRT: Karla del Ponte ni 15 GODINA kasnije ne vadi Slobu iz usta!

Autor:

Vesti

13.06.2021

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karla del Ponte odgovorila je na pitanje kako se osećala kada je čula da je nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević preminuo 11. marta 2006.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Karla del Ponte

"Bila sam jako ljuta! Žrtve i njihovi ožalošćeni nisu videli da Milošević odgovara za svoje zločine. Uz to, nerviralo me je što je Miloševiću izrečena tako blaga, tako blaga smrt. Samo je zaspao i nikada se nije probudio."

Ovim rečima je bivša glavna tužiteljka Tribunala u Hagu Karla del Ponte odgovorila na pitanje kako se osećala kada je čula da je nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević preminuo 11. marta 2006. u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, ne dočekavši kraj sudskog procesa.

U velikom intervjuu koji je Karla del Ponte pre nekoliko dana dala novinaru Filipu Hedemanu za nemački list "Frankfurter rundšau" otkrila je konačno šta je u svojstvu tužiteljke osećala prema Srbima, u prvom redu prema Slobodanu Miloševiću.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slobodan Milošević

Upitana kako joj je bilo kada se prvi put suočila sa njim, Del Ponteova je navela:

- Milošević je uvek funkcionisao kao predsednik, čak i kada uopšte više nije bio predsednik i bio je u pritvoru. Ponašao se ponosno, arogantno, nesavesno i prezirno i rekao mi je da ne priznaje ni sud ni mene kao glavnog tužioca. Da je izgled mogao da ubije, umrla bih dok me je gledao u sudnici. Na početku pregovora, predsedavajući sudija ga je uvek pitao: 'Kako ste, gospodine Miloševiću? Kako se osećate? Dobijate li dovoljno za jelo? Jeste li zadovoljni svojom ćelijom?' To me je ljutilo! Nije me bilo briga kako je Miloševiću. Zanimali su me zločini koje je počinio - istakla je ona.

Na pitanje kakav je Milošević bio kao optuženi u sudnici, rekla je:

- Bio je pametan i branio se sam, iako je Tribunal uz sebe imao tri branioca. Ali, želeo je da se brani sam, jer je samo tako mogao da govori. Želeo je da velika pozornica prenosi njegove političke poruke i to bi ceo svet trebalo da gleda. Nažalost, sudije su bile vrlo popustljive i dugo su ga pustili da govori. Milošević je bio dobar u ispitivanju svedoka. I dalje se pretvarao da je predsednik, a siromašni svedoci nisu uvek podneli pritisak i povukli su deo svog svedočenja - tvrdi del Ponteova.

Bivša tužiteljka Haškog tribunala otkrila je i šta misli o teoriji da se Slobodan Milošević ubio tabletama kako bi izbegao presudu...

- Nikada nisam verovala u to. Nije želeo da umre. Za njega je suđenje bilo fantastično, čak i ako je bio na optuženičkoj klupi. Uživao je što mora da ga sluša ceo svet. Sigurno bi voleo da nastavi što je duže moguće - smatra ona, prenosi Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading