Amerika podržava angažovanje specijalaca u Africi

Autor: Republika

Vesti

08.06.2021

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka Kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC - Office for Defense Cooperation) bavi se saradnjom Vojske Srbije sa Pentagonom. Na vrhu liste prioriteta je razvoj baze Jug kao centra za obuku, a novina je saradnja u podršci Srbiji za razmeštaj snaga za specijalne operacije u međunarodnoj misiji u Africi, otkriva u intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu šef ODC u Srbiji potpukovnik Aleksandro Pedraza.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Ilustracija

Veći deo američkih vojnih donacija u tehnici usmeren je na taj centar. Pedraza kaže da su Vojsci Srbije ranije donirana terenska vozila HMMWV u vrednosti od preko 6,1 miliona dolara. On dodaje da je Ministarstvo odbrane Srbije odlučilo da uđe u direktne nabavke HMMWV od proizvođača AM Dženeral.

- Ministarstvo odbrane Srbije se opredelilo za drugačiju opciju nabavke, a to je direktna komercijalna prodaja. To znači da se proizvođač i ministarstvo direktno pregovaraju. Kada se na taj način kupuje američka oprema, ODC u skladu sa zakonskim odredbama nije uključen - kaže Pedraza, prenosi balkasec.net.

Praćenje procedura dogovaranja donacije, proizvodnje HMMWV i primopredaja vozila samo je jedan od zadataka koje ODC obavlja u okviru ambasade SAD u Beogradu.

Šta je glavni zadatak ODC u Srbiji?

Obavljamo sve aktivnosti iz domena bilateralne odbrambene saradnje sa Srbijom uključujući upravljanje fondovima pomoći koje finansira vlada SAD poput Finansiranja inostranih vojski (FMF - Foreign Military Financing) ili fondova Globalne inicijative za mirovne operacije (GPOI - Global Peace Operations Initiative).

Kancelarija takođe realizuje kupovinu odbrambenih artikala SAD za Srbiju kroz program Inostranih vojnih prodaja (FMS - Foreign Military Sales), planira i pruža podršku srpskom učešću u vežbama i aktivnostima pod vođstvom, podržava učešće SAD u aktivnostima pod vođstvom Srbije i upravlja programima međunarodne obuke i obrazovanja za studente iz Srbije u SAD ili u Srbiji.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije

Naša uloga takođe obuhvata i upravljanje programom državnog partnerstva sa Ohajom. U proteklih 12 godina, Kancelarija za odbrambenu saradnju realizovala je oko 28 miliona dolara direktne pomoći Vojsci Srbije.

U čemu je razlika između vaše kancelarije i kancelarije vojnog atašea SAD u Beogradu?

Kancelarija vojnog atašea zvanično diplomatski predstavlja našeg ministarstva odbrane, sekreterijate vidova (kopnena vojska, ratna mornarica i ratno vazduhoplovstvo), i naše vojno rukovodstvo.

Oni predstavljaju vojsku kao instituciju i služe ambasadoru kao glavni vojni savetnici. ODC pripada Evropskoj komandi oružanih snaga SAD u Evropi (EUCOM), potčinjen je ambasadoru SAD i radi na sprovođenju bezbednosne saradnje i pružanja podrške.

Šta su vaši prioriteti i ključni projekti u Srbiji?

Posvećeni smo pružanju podrške srpskim odbrambenim reformama koje doprinose većoj profesionalnosti i efektivnosti institucije i koje će pomoći jačanje kontinuiranog kapaciteta Srbije da izvozi stabilnost regionalno i globalno.

Naši sadašnji prioriteti su razvoj baze Jug kao glavnog centra za obuku zasnovanog na visokim standarima koje koristi NATO i američka vojna infrastruktura, opremanje i obuka inžinjerijske čete opšte namene uvežbane za izgradnju i opravku poletno-sletnih staza, aerodromskim manevarskih površina i puteva, podrška srpskom vojnom sanitetu za učešće u međunarodnim operacijama i u okviru Balkanskih medicinskih snaga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Centar za obuku za multinacionalne operacije baza Jug je dobar primer bezbednosne pomoći i programa saradnje zasnovanog na partnerstvu sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Upravo sada pomažemo u opremanju čete srpskih inžinjeraca kako bi podržali nameru Srbije da ih uputi u međunarodne operacije. Naša pomoć uključuje skupocenu mašineriju za inžinjerce i obuku neophodnu za korišćenje opreme.

Do sada smo pružili oko 6,7 miliona dolara direktne pomoći samo bazi Jug. U opremu spadaju medicinski simulatori, simulatori vožnje, HMMWV-iji, oprema za naprednu obuku, simulatori za snajperiste i savremeni sistem meta za bojeva gađanja na poligonu.

Takođe smo pružuli stručna znanja iz oblasti upravljanja poligonom, i upravljanje vezbalištem, i spremamo se da povećamo tu pomoć iduće godine.

Kako ocenjujete odbrambenu saradnju sa Srbijom?

Srbija je stručan i profesionalan partner. Naša odbrambena saradnja je efikasna, ali mi kontinuirano radimo zajedno na tome da prepoznamo oblasti za njeno unapređenje.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Nadamo se unapređenju saradnje. Verujemo da možemo prepoznati oblasti bezbednosti saradnje zasnovane na zajedničkim bezbednosnim interesima. U njih spadaju međunarodne i mirovne misije, povećana saradnja vojnih saniteta, inžinjerije, logistike i zadaci iz domena mirovnih operacijama bez upotrebe smrtonosnih sredstava.

Kakve vrste programa obrazovanja i vežbi su sprovedene sa Vojskom Srbije do sada?

VS učestvuje u širokom spektru aktivnosti, od obrazovnih kurseva za mlađe oficire pa sve do našeg najvišeg profesionalnog vojnog obrazovanja za buduće generale. VS takođe upućuje svoja uniformisana i civilna lica na obrazovanje usmereno na razvoj institucionalne funkcionalnosti poput budžeta i upravljanja materijalnim resursima.

U protekle dve godine sproveli smo obiman niz vežbi. U njih spadaju multinacionalne vežbe, vežbe iz domena mirovnih operacija i sajber odbrane, vazduhoplovne operacije traganja i spasavanja, razmenu vojnih sveštenika i drugo.

Takođe sprovodimo planske sastanke za velike vežbe. Iako je došlo do određenih poremećaja zbog pandemije, nastavili smo sa sprovođenjem aktivnosti unutar i van Srbije.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Ove godine planiramo mnogobrojne aktivnosti uz odgovarajuće mere za prevenciju COVID-19. Takođe radimo na izvođenju bilateralne vežbe sa Srbijom ove godine i sagledavanju novih načina na koji bi mogli da podržimo Srbiju u razmeštanju snaga za specijalne operacije u međunarodne misije u Africi.

Zašto su baš mirovne misije jedna od ključnih oblasti saradnje sa VS?

U interesu je i SAD i Srbije da izvoze bezbednost širom sveta, jer je priroda globalnih mreža međusobne povezanosti takva da nestabilnost jednog mesta može brzo da utiče na druga. Sjedinjene Države i Evropa su u boljem položaju kada smo u mogućnosti da zajedno radimo u duhu harmonije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading