GENERAL DIKOVIĆ PRAVO U METU: Srbija nije izgubila rat 1999. godine!

Autor: Republika

Vesti

08.06.2021

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković smatra da Srbija nije izgubila rat 1999. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/Đorđe Savić
Ljubiša Diković

- Kao vojnik, ne osećam se poraženim. Mi nismo poraženi već smo izašli na osnovu Kumanovskog sporazuma, koji je potpisan između NATO i Jugoslavije. Jesmo li mi potpisali kapitulaciju? Ne, mislim da to nije kapitulacija - kaže Diković.

Diković smatra da NATO 1999. godine nije ostvario svoj cilj - uništenje odbrambenih potencijala Jugoslavije, i to ne samo na prostoru Kosova i Metohije nego i šire.

- Planovi NATO nisu se ostvarili, oni su očekivali da ćemo mi za kratko vreme - tri do pet dana - kapitulirati i potpisati sve što traže. To se nije desilo. Nisu očekivali da će sve to trajati 78 dana, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Kurir bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković. Povod za razgovor s čuvenim generalom u penziji bila je godišnjica završetka bombardovanja Jugoslavije, koju je tog 9. juna 1999. dočekao na Kosovu, ali dotakli smo se i drugih pitanja - ističe Diković.

Na pitanje da li je NATO pobedio srpsku vojsku na Kosovu, Diković konstatuje da srpska vojska sigurno nije izgubila rat na Kosovu.

- Mada ima onih koji tvrde suprotno. Kao vojnik, ne osećam se poraženim. Mi nismo poraženi već smo izašli na osnovu Kumanovskog sporazuma, koji je potpisan između NATO i Jugoslavije. Jesmo li mi potpisali kapitulaciju? Ne, mislim da to nije kapitulacija. To je bio sporazum koji je obavezuje i jednu i drugu stranu. Sporazum je, inače, predviđao i prisustvo naših snaga na KiM, to se ne poštuje, ali to je druga stvar, to je već viđeno od strane politike. Da zaključim, ne mislim da je Srbija poražena od NATO na Kosovu, ne mislim ni da je NATO poražen od naše strane, izašlo se iz sukoba sporazumom, koji je u tom momentu odgovarao i nama i Alijansi. Politička odluka. Povukli smo vojsku s KiM, nisu nas proterali, nisu nas okružili, uništili... - zaključio je Diković.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading