MUP MENJA ODLUKU U POSLEDNJI ČAS!? 100.000 automobila, ipak, neće završiti na otpadu!

Autor: Republika

Razonoda

07.06.2021

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako se bliži 5. jul od kada bi na tehničkom pregledu vozila trebalo da se meri količina izduvnih gasova, sve su češće glasine da bi MUP, ipak, mogao u poslednjem trenutku da odloži ovu novinu najmanje na godinu dana.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Razlog za ovu odluku su najave da bi više od 100.000 vlasnika vozila bilo u problemu da registruje svog četvorotočkaša.

Pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu još 5. jula 2018. godine s tim što je i linijama tehničkog pregleda i vlasnicima vozila ostavljen vremenski rok od tri godine da se pripreme za početak kontrole izduvnih gasova.

Iako se već tri godine najavljuje ova novina jasno je da veliki broj vozača nema vozilo koje proizvodi propisanu količinu izduvnih gasova. Procenjuje se da najmanje 100.000 vlasnika vozila ne bi mogli od 5. jula da registruju svoj automobil.

Zato, kako saznaje Blic, u MUP-u razmišljaju da u "minut do 12" promene odluku i daju još vremena vlasnicima vozila da se prilagode novom propisu. Tako se sve glasnije može čuti da bi kontrola izduvnih gasova na tehničkom pregledu mogla da počne najranije tek 5. jula sledeće godine.

S druge strane, ogromna većina linija tehničkog pregleda spremna je za ovu novinu jer je, prema poslednjim informacijama, 90 odsto njih nabavilo uređaje za merenje količine izduvnih gasova.

Ipak, nije još isključena ni mogučnost da MUP ostane pri odluci da ova novina startuje 5. jula, ali da kontrola izduvnih gasova ne bude tako rigorozna. Pojedini mediji su pisali da bi tehnički pregled i nakon 5. jula mogla da prođu sva vozila koja fabrički nemaju katalizator.

Prema tom kriterijumu, neće moći da se registruju samo oni automobili koji nemaju katalizator, a fabrički bi morali da ga imaju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading