POBUNA U HAGU UOČI IZRICANJA PRESUDE GENERALU MLADIĆU!

Autor: Republika

Vesti

07.06.2021

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči sutrašnjeg izricanja drugostepene presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću sarajevski portal Klix piše da je predsedavajuća Sudijskog veća Matimba Niambe iz Zambije svojevremeno izdvojila mišljenje u slučaju Zdravka Tolimira, kada je za rat u BiH rekla da je bio "građanski, osporavajući pritom razmere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske, kao i da je Tolimira smatrala nevinim".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Portal podseća da se sudija Niambe tada, kako navode, "suprotno stavovima većine članova Veća nije složila da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao udruženi zločinački poduhvat prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana".

- Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć Armije BiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ''prisilno premeštanje'' doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom - napisala je tada sudija Niambe u izdvojenom mišljenju.


U prvostepenom postupku Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Sud je, pritom, odlučio da je Mladić odgovoran za genocid počinjen nad bošnjackim stanovništvom u Srebrenici 1995.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading