UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Vreme je!

Autor: Republika

Vesti

06.06.2021

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U susret sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj će se poslanici izjasniti da li su za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, Uruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) poručuje da je krajnje vreme da se, nakon višegodišnjih rasprava i polemika, usvoje ustavni amandmani.

RepublikaFoto: UST
Foto: Ilustracija

- Sada je vreme da se donese samo jedna odluka - da li će Republika Srbija, u skladu sa svojim obavezama i na osnovu rešenja koje je odobrila Venecijanska komisija, izmeniti Ustav ili ne - navodi se u saopštenju Upravnog odbora UST.

Pozive dela strukovnih udruženja i nevladinih organizacija da se zastane sa izmenom Ustava, da se ne menja Ustav ili da se ponovo otvori javna rasprava, UST vidi kao "ogoljenu opstrukciju" i obesmišljavanje godina koje su utrošene na izradu amandmana koji bi svojim kvalitetom zadovoljili evropske standarde.

UST smatra da su najglasniji u tome najveći kritičari postojećeg Ustava, koji su godinama tvrdili upravo da on omogućava politički uticaj na pravosuđe, realizujući pritom niz projekata kako bi stručnoj i široj javnosti ukazali da Ustav mora da se menja.

RepublikaFoto: vss.sud.rs

UST podseća da je Srbija Akcionim planom za Poglavlje 23 i Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa, predvidela i izmenu Ustava, te da je javna rasprava o konkretnim rešenjima počela još 2017. godine i rezultirala amandmanima koji su dobili "zeleno svetlo" Venecijanske komisije.

- Bez obzira na napred navedeno, polemika se nastavila do današnjeg dana, dodatno osnažena slanjem predloga za izmenu Ustava u Narodnu skupštinu Republike Srbije i sledstvenim javnim slušanjima. Svaki relevantan činilac u oblasti pravosuđa, od državnih institucija, preko strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, do zainteresovanih pojedinaca, imao je priliku i rekao je sve što je imao na temu amandmana, što tokom javnih rasprava, što u pismenim primedbama - smatra UST.

Napominje da su pojedine organizacije, koje se zalažu za kompletnu opstrukciju postupka izmene Ustava u oblasti pravosuđa, samo tokom 2020. godine ukupno od donacija, dotacija i subvencija ostvarile prihod od 97.845.000 dinara.

Dobijena sredstva su, kako tvrdi UST, utrošile gotovo u potpunosti za vreme pandemije kovida, tokom koje je bilo nemoguće organizovati okrugle stolove, konferencije, godišnje skupštine i savetovanja...

- Zbog toga, UST poziva da se napravi jasna distinkcija interesa Republike Srbije i svih njenih gradana, u odnosu na interese nevladinih organizacija i njihovih donatora, te da se bez odlaganja nastavi sa izmenom Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa i dozvoli građanima da daju poslednju rec na referendumu - navodi UST u saopštenju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading