Vučević: GRAD NOVI SAD I ADMINISTRACIJA PETROGRADSKOG REJONA SANKT-PETERBURGA POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI

Autor: Republika

Vesti

03.06.2021

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas u administraciji Petrogradskog okruga u Ruskoj Federaciji sa šefom uprave tog okruga Ivanom Aleksandrovičem Gromovim i sa njim potpisao Sporazum o saradnji između Novog Sada i Sankt-Peterburga.

RepublikaFoto: printskrin
Miloš Vučević

Sporazum je potpisan u cilju održavanja i jačanja odnosa koji postoje između Ruske Federacije i Republike Srbije, nastojeći da se dalje razvija svestrana saradnja zasnovana na ravnopravnosti, i kako bi se efikasno doprinelo širenju i jačanju ekonomske i humanitarne saradnje, razvoju naučno-tehničkih i kulturnih veza. 

- Od danas je novosadska porodica gradova-prijatelja bogatija za još jednog člana, a to je Petrogradski rejon Sankt-Peterburga što su zaista divne vesti za sve Novosađane. Saradnja  započeta 2005. godine, sada je krunisana formalnim potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu. Ono što je možda najlepše u sadržaju tog sporazuma, jeste to što je veliki deo naše buduće saradnje definisan, ne samo u oblasti komunalnih delatnosti, ili privrede, već i kroz kulturnu razmenu naših učenika i studenata, onih koji predstavljaju budućnost i koji će nastaviti da jačaju prijateljstvo između gradova dve zemlje. S nestrpljenjem čekam uzvratnu posetu naših domaćina i radujemo se nastavku širenja mreže prijatelja Novog Sada, jer naš grad to zaslužuje - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i zahvalio domaćinu Ivanu Aleksandroviču i Petrogradskoj administraciji na prijateljskoj atmosferi i srdačnom odnosu.  

Potpisivanjem Sporazuma obe strane su se obavezale da će doprinositi širenju i produbljivanju dugoročne saradnje u oblastima komunalnih usluga, urbanizma, kulture,  privrede i turizma, kao i u socijalnoj sferi i primeni sistema "Smart City" . U Sporazumu je precizirano da će u potpunosti biti podstican razvoj odnosa radi intenziviranja direktnih ekonomskih veza i razmene iskustava između organizacija civilnog društva, privrednih subjekata, institucija u sferi nauke, kulture, obrazovanja i zdravstva. Posebno je naglašeno održavanje zajedničkih foruma, poslovnih susreta, razmena delegacija učenika i nastavnika, razmena iskustava u radu omladinskih organizacija i sprovođenje zajedničkih sportskih manifestacija.

Ovaj Sporazum potpisan je na osnovu Sporazuma o saradnji između Administracije Petrogradskog rejona Sankt-Peterburga Ruske Federacije i Grada Novog Sada Republike Srbije i Crne Gore od 12. maja 2005. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading