(VIDEO) EVO DOKAZA, ZORANA PROMENILA PRIČU! Sad joj zelenilo najvažnije: Nekada poduhvat, danas joj termoelektrane prljave!

Autor: S. A.

Vesti

02.06.2021

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka energetike Zorana Mihajlović žestoko je udarila na rudare, preteći da će zatvoriti Kolubaru i termoelektrane. Vatreni lobista za "Zelenu agendu" i čistu Srbiju bez termoelektrana nekada, dok je takođe bila ministarka energetike 2014, zalagala se za spajanje svih energetskih preduzeća u EPS.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zorana Mihajlović

Iako su tada Zoranina obećanja da će se preduzeća "Kostolac prim", "Georad" i "Autotransport" spojiti u EPS izazvala veliko oduševljenje kod naroda, do toga, naravno, nije došlo.

- Baš onako kako je i Ministarstvo energetike i poslodavstvo tri preduzeća "Kostolac prim", "Georad" i "Autotransport" dogovorilo i radilo prethodnih meseci, a to je da je Srbija donela odluku da ova tri preduzeća budu u sastavu Elektroprivrede Srbije, što je veoma značajno za buduće aktivnosti, naročito u ovom regionu. Da ne govorim o završetku prve faze Kostolca i, naravno, druge faze Kostolca, odnosno izgradnje novog objekta, novog bloka u Kostolcu. Tako da mi danas sa zadovoljstvom kažemo da će ova tri preduzeća biti u sastavu Elektroprivrede Srbije i da će raditi onako kako je to trebalo da se desi od 2005, kada su sklonjeni, a predstavljali su faktički osnovnu delatnost EPS - stav je koji je ministarka energetike zastupala ranije.

Darko Ljubenović Republika, [02.06.21 10:24]
 
Međutim, Zorana sada vrti skroz drugu priču i pominje zatvaranje termoelektrana, koje predstavljaju osnovni izvor energije u Srbiji, kao i radno mesto mnogim ljudima. Zato su se rudari Kolubare pobunili, tražeći da se nastavi gradnja termoelektrane Kolubara B, što je stopiralo Ministarstvo rudarstva i energetike.
RepublikaFoto: Tanjug/D. MIJATOVIĆ
Milan Đorđević

- Ne znam da sam ikad rekla da Kolubaru treba zatvoriti? Ja se zalažem za jak i snažan, efikasan i profitabilan elektroenergetski sistem. On to danas nije. Tačnije, daleko je od toga, a da bi jos više ljudi imalo posao i mi bili energetski bezbedni, onda moramo voditi računa o postojećim investicijama, koje kasne, nažalost, o kvalitetu uglja, vrsti uglja, zaštiti životne sredine, emisijama ugljen-dioksida... Ali to vas najmanje zanima - poručila je ministarka u izjavi za Srpski telegraf.

Darko Ljubenović Republika, [02.06.21 10:24]
 
Darko Ljubenović Republika, [02.06.21 10:25]
 
Kao i u prvom mandatu na čelu ovog resora, tako i ovog puta ministarka ima punu podršku glavnog sindikalca Milana Đorđevića Đokina.

Naime, Đokin je, baš kao i ministarka, brzo promenio ploču, pa je pred početak izgradnje Kolubare B izjavio:

- Pre sat vremena je donesena odluka nadzornog odbora EPS da se gradi Kolubara B 350 mW blok, što je velika stvar za sve nas.

Danas, kao i ministarka, promoviše "Zelenu agendu", pozivajući na borbu protiv "prljave tehnologije", a uz sindikalan posao ima vremena i za političke poruke, koje šalje preko grupe građana Lazarevac, naša kuća, koju je osnovao, a koja, kako je poručivao na stranačkim skupovima, želi da utiče samo na lokalnu vlast.

Vučić: Jao, što smo fini. Ma nemojte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Ćirilica" kod Milomira Marića, izjavio je da je zelena politika politika bez politike i da su ti koji se zalažu za nju najmanje zeleni. Predsednik je istakao da je zelena politika u Srbiji zamena za nepostojanje politike i politika lakog pristupa svemu.
- Govorili su da sve mora da bude "Zelena agenda". Šta da radimo, da ukinemo građevinu? Traže nam stranci da ne gradimo Kolubaru B. Jao što smo fini, ma nemojte - naveo je Vučić u intervjuu.
Predsednik je takođe izjavio da za Kolubaru B ima mnogo argumenata za, a samo jedan protiv.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading