KOORDINISANA AKCIJA SAD I EU OKO KOSOVA! Naredna TRI dana VEOMA teška za Srbiju: Vučić Zapadu stavio do znanja - MANITE SE ĆORAVA POSLA!

Autor:

Vesti

02.06.2021

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naredna tri dana su veoma teška za Srbiju… Ovu poruku je u ponedeljak uputio šef države Aleksandar Vučić, očigledno zabrinut zbog pritisaka na Srbiju oko Kosova i Metohije, ali i zbog komplikovanog položaja Republike Srpske u situaciji kada postoje pokušaji da se Dejtonski sporazum uruši na štetu srpskog naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/Rade Prelić, Google Maps
Aleksandar Vučić

Nakon Prištine, specijalni američki predstavnik za Balkan Metju Palmer i evropski izaslanik za pregovore o Kosovu Miroslav Lajčak spakovali su kofere za Beograd. Sledi sastanak predsednika i sa rukovodstvom Republike Srpske. Da li su međunarodni predstavnici Srbiji spremili "vruć krompir" i ko će da se opeče u toj diplomatskoj igri, ostaje da se vidi.

Potrebno je Srbiju staviti uza zid, zbog njihovih geopolitičkih interesa, a to nije samo priznanje Kosova, već i da bi se zaustavila Srbija u ekonomskom rastu – kaže Vučić.

SLUČAJNOST?

Pritisci oko Kosmeta pojačavaju se dve nedelje pred dijalog. "Slučajnost? U slučajnosti ne verujemo", odgovara predsednik.

Za nas je važno da nema panike za Srbiju, mi smo predosetili da se ovakve stvari dešavaju. Grci su odavno prevazišli ulogu oficira za vezu. Prošlog petka smo obavešteni od Grka regularnim diplomatskim kanalima da oni i dalje unapređuju odnose sa Kosovom. Nadamo se da ta naša bratska zemlja neće priznati Kosovo kao Izrael. Akcija je koordinisana. To se radi u isto vreme, dan uoči posete Lajčaka Beogradu, a dve nedelje pred nastavak dijaloga. U slučajnosti ne verujemo – ocenio je predsednik u emisiji "Ćirilica".

U Beogradu će danas biti održan i sastanak predsednika sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka Republike Srpske, na kojem će se razgovarati o imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH. Srbiji ni tu neće biti lako, dodaje Vučić.

Da će biti mnogo teže za RS, nema sumnje. Nemci će dati sve od sebe da naprave funkcionalnu državu BiH, preko uzimanja kompetencija vlasti RS. Neće biti lako ni za Srbiju, jer Srbija mora da razgovara sa predstavnicima Nemačke, ali mora da bude uvek uz RS – naglašava Vučić.

IZMEĐU DVE OPCIJE

Profesor geopolitike Srđan Perišić za Objektiv ocenjuje da imamo naznake sa Zapada da su oni ipak spremni da uvaže određene srpske interese, shvatajući da je dosadašnja geopolitička konstrukcija na Balkanu neodrživa.

Spremni su da izađu u susret na neki način, makar minimalno, srpskim zahtevima. S druge strane, postoji struja na Zapadu koju čine Metju Palmer i sadašnja administracija Bajdena, koji nastoje da zadrže status kvo, koji su oni napravili devedesetih i dvehiljaditih godina. Njihova agenda je nezavisno Kosovo i da se Republika Srpska utopi u Bosnu i Hercegovinu. Po prvi put u poslednjih 30 godina imamo disonantne tonove na Zapadu, Vučić razgovara i sa jednom i sa drugom opcijom i njegova diplomatska veština dolazi do izražaja – smatra Perišić.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije navodi za Objektiv da predstoji težak period za Srbiju.

SINHRONIZOVANA AKCIJA SAD I EU

– Tri teška dana za početak, a ništa lakši dani su pred njim i nadalje, kada govorimo o odbrani srpskog naroda na KiM, ali i o celom regionu. Jasno je da je u pitanju sinhronizovana akcija SAD i EU kako bi se oslabila pozicija Srbije i uvela u stanje koje bi, eventualno, omogućilo prihvatanje neprihvatljivog – priznavanja Kosova. Na sreću, to se neće desiti i Srbija je, sa predsednikom Vučićem na čelu, jasno stavila do znanja da tako nešto nije moguće – zaključuje Miletić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Sanja

02.06.2021 10:34

Srbija nije ono što je bila 99.tako da ucene i pretnje ne prolaze, Kosovo i Metohija su Srbija

Una

02.06.2021 10:46

Velike sile zele da se mesaju u unutrasnja pitanja R.Srpske, kreiranjem visokog predstavnika, jer cilj je da se naskodi srpskom narodu, nepostovanjem medjunarodnih prava.

Sara

02.06.2021 11:41

Predaja nikada nije bila opcija za Srbiju. Ne damo to što je naše. Iako nas je politika prethodnog režima dovde dovela, da se svim silama borimo za naš komad zemlje.

Ivana

02.06.2021 21:41

Priština više ništa neće moći da bude samostalna niti KiM, jer je Srbija ekonomski potpuno ojačala.