Srpska liga: Pod hitno izmeniti Zakon o kulturnom nasleđu

Autor:

Vesti

31.05.2021

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Đurđev predsednik Srpske lige kaže da oni apsolutno podržavaju stav patrijarha Porfirija da je neophodno izmeniti i dopuniti predloženi Zakon o kulturnom nasleđu.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Aleksandar Đurđev

- Srpska liga (SL) apsolutno podržava stav srpskog patrijarha Porfirija da je neophodno izmeniti i dopuniti predloženi Zakon o kulturnom nasleđu koji je u trenutnom obliku u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, jer direktno zadire u vlasnička prava Srpske pravoslavne crkve (SPC), i da kao takav ne može i ne sme biti usvojen jer šteti ne samo SPC, već i celokupnom srpskom kulturnom nasleđu na Kosovu i Metohiji (KiM) - izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik SL.

Kako je istakao, nedopustivo je da je Ministarstvo kulture države Srbije inciciralo jedan ovakav nacrt Zakona koji uopšte ne prepoznaje srpsko kulturno nasleđe na KiM koje je od izuzetne istorijske važnosti, posebno ako se zna koliko je ono vredno za SPC i srpski narod, i koliko je ugroženo zbog činjenice da je ta teritorija privremeno okupirana, i da kvazi država Kosovo čini sve da ga uništi i prisvoji kao svoje.

- Zahtevamo od Vlade Srbije i nadležnog Ministarstva kulture da, pod hitno, izmeni ili u potpunosti povuče poguban nacrt Zakona o kulturnom nasleđu, kojim se nedvosmisleno država Srbija odriče vlastitog nacionalnog i verskog identieta, ali i 17 odsto sopstvene teritorije - zaključuje Đurđev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading