MINISTAR VULIN: Krivokapić je sve pogazio!

Autor: Republika

Vesti

28.05.2021

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, reagovao je na odbijanje premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Aleksandar Vulin

- Verovatno postoji nešto što je Krivokapić obećao Srbima u Crnoj Gori, a nije pogazio, verovatno postoji, ali za sada nije dokazano. Krivokapić bi da bira mitropolita, ali ne i da Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje pravo na postojanje. Krivokapić sve vreme mandata pokušava da dokaže da je nastavljač politike Mila Đukanovića i u tome je vrlo uspešan. Nada koju su izborili Srbi u Crnoj Gori sve više bledi , ne bih se začudio da se Srbi još jednom okupe oko svoje crkve - rekao je Aleksandar Vulin, prenose Novosti.

Podsećamo, jedini razlog dolaska predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića u Patrijaršijski dvor u Beogradu bio je potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crne Gore, ali je on izneo nove razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti, saopšteno je iz SPC.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu SPC navodi se da je patrijarh Porfirije u četvrtak uveče primio Krivokapića, a da su sastanku prisustvovali članovi Sinoda, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Predstavnici Sinoda SPC i Vlade Crne Gore su četvrtak pre podne u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora, navodi SPC i dodaje da su predstavnici Vlade iz Podgorice potvrdili da će Krivokapić posle podne doći u Beograd da bi sa patrijarhom Porfirijem potpisao ugovor, kao i da je to patrijarhu potvrđena usmeno iz kabineta predsednika Vlade.

U saopštenju se ukazuje da je Krivokapić posle višečasovnog odlaganja i navođenja niza potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, u četvrtak oko 21.00 stigao na dogovoreni sastanak i izneo "nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

- Patrijarh je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor - navela je SPC.

Dodaje se da su patrijarh i prisutni arhijereji izrazili „veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj SPC i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“.

- Srpska pravoslavna crkva i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja - poručili su iz SPC.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Slobodan

28.05.2021 17:05

Dogovorio, došao u Beograd da potpiše - pa odbio potpis.