USKORO IZGRADNJA GASNOG INTERKONEKTORA: Potpisan MILIONSKI ugovor sa Evropskom investicionom bankom!

Autor:

Vesti

20.05.2021

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finansijski ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska potpisali su danas u Vladi Srbije ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlova.

RepublikaFoto: Tanjug/printscreen
Siniša Mali

Potpisivanju su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

- Ukupna vrednost tog projekta, prema proceni EIB-a, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas" - rekao je Siniša Mali.


Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra za finansiranje tog projekta potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije.

Naime, 11. januara ove godine raspisan je javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda.

Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za radove na izgradnji tog gasnog interkonektora.

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.

Početak gradnje se očekuje krajem ove godine, a planirani kapacitet gasovoda Niš - Dimitrovgrad je 1,8 milijardi kubika godišnje, u planu je da bude operativan 2023. godine.

Realizacijom projekta obezbeđuje se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading