PRVE SPUTNJIK V VAKCINE SA "TORLAKA" ZA 15 DANA!

Autor: Republika

Vesti

20.05.2021

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" iz Rusije potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se u Srbiji proizvodi Sputnjik V.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je da je tim iz Srbije juče u Rusiji primio ceo tim Instituta "Gamaleja" na čelu sa direktorom i uručio im sertifikat za proizvodnju Sputnjik V vakcine na "Torlaku".

U prestižnom ruskom Institutu je utvrđeno da je sve potpuno isto kao kad se vakcina proizvodi u Rusiji.

- Odali su nam priznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno i uspela da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka - naveo je Popović i apelovao na građane da koriste Sputnjik V vakcinu.

Popović je najavio da će u narednih 10 do 15 dana krenuti supstanca iz Rusije, koja će dolaziti u specijalnim ambalažama, a "Torlak" će imati 10 do 15 dana da iskoristi tu supstancu.

Naveo je da bi za početak na "Torlaku" trebalo da se proizvede oko 100.000 vakcina i da se prve doze mogu očekivati već za 15 do 20 dana.

- Vakcina sa "Torlaka" biće po svetskim standardima. Treba reći da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić odlučili da ulože u "Torlak" 50 miliona evra, u najzahtevniju opremu kako bismo od sledeće godine proizvodili ceo ciklus i da ne dobijamo više supstancu iz Rusije. "Torlak" ima kadrove i decenije ulaganja u kadrove su dale rezultat - zaključio je Popović.

Ministar je ponovio da ovoga ne bi bilo da nije bilo dogovora između Vučića i  njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading