KREĆE PROIZVODNJA SPUTNJIKA V U SRBIJI! Torlakova vakcina prošla sve kontrole u Rusiji!

Autor: Republika

Vesti

19.05.2021

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik V protiv korone.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik V, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Ministar Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca poslate na proveru u Institut Gamaleja.


- Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom - rekao je Popović.

- Ovo je velika vest za Srbiju. Naša zemlja ponovo će postati sila u proizvodnji vakcina, a to je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana - rekao je Popović.


On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine Sputnjik V.

- Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa - rekao je Popović.

Hvala predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, hvala celoj Vladi, Institutu Torlak, njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći i da će Srbija, uz pomoć naše ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv korona virusa.

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

On je ukazao da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio ministru Popoviću na poverenju koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini Sputnjik Ve, a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

Direktor Instituta Gamaleja prihvatio je poziv ministra Popovića da poseti Republiku Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading