(VIDEO) Vučić nakon sastanka sa Stoltenbergom: Srbija će sačuvati svoju neutralnost!

Autor:

Vesti

17.05.2021

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, nakon čega su se obratili javnosti.

Foto: printscreen/Tanjug

Predsednik je rekao da je zadovoljan razgovorima koje je imao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji je dao jasan odgovor o očuvanju mira i stabilnosti.

- Imali smo odredenih pitanja o odredenim nagađanjima i dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara. On je istakao važnost KFOR-a. Mislim da će to dovesti smirenje u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu -  rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je preneo da je sa Stoltenbergom razgovarao o mnogim pitanjima od značaja za region, a i o svim pitanjima u vezi sa Kosovom i odnosu Beograda i Prištine, donjem vazdušnom prostoru i procesu dijaloga. On je rekao da je ukazao na to da je Srbija posvećena sto posto procesu dijaloga i da će dati sve od sebe da dođe do kompromisa u dijalogu pod okriljem EU.

Vučić: Moramo učiniti sve da očuvamo mir

- Učinio sam sve što je u mojoj moći da ubedim Jensa Stoltenberga da je Srbija za dijalog, ali to je proces. Moramo učiniti sve da očuvamo mir. Hvala puno gospodinu Stoltenbergu jer je uvek bio spreman da razmotri sva važna pitanja za Srbiju otvoreno, da razmotri veoma teška pitanja uvek na način koji smiruje situaciju, hvala našim partnerima iz NATO. Srbija će čuvati svoju neutralnost, ali to ne znači da nećemo pojačati saradnju. Nadam se da se uskoro vidimo u Beogradu - rekao je Vučić.

Izrazio je očekivanje da ćemo za to imati to dovoljno snage da završimo proces pozitivno, i da očuvamo mir i stabilnost, a da se izbegnu nasilje i incidenti. Vučić je izrazio veliku zahvalnost Stoltenbergu jer je uvek spreman na razgovor o svemu što je važno za Srbiju i kad god imamo probleme otvoren je za razgovore o teskim pitanjima iz regiona kako bi se situacija smirila.

Vučić: Razgovarali smo o tri važna pitanja

Predsednik je izjavio  da je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao o tri važna pitanja i da je zadovoljan jer je, kako je istakao, dobio izuzetne odgovore.

- On razume situaciju u regionu i Srbiji i razume naše probleme iako zastupa 30 zemalja. Razume pitanja u regionu i kako bi se njima trebalo baviti. Razume našu poziciju i neću o tome govoriti javno, ali mogu da kažem da sam prilično zadovoljan - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je insistirao na bilo kakvim posebnim temama tokom razgovora.

Stoltenberg: Dijalog je najbolja platforma za rešenje

Dijalog je najbolja platforma za pronalaženje rešenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve, istakao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu.

- NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Pištine. Dijalog je najbolja platforma za pronalaženje rešenje za sve građane. Ono garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog toga je važan konstruktivan dijalog. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno - rekao je on.

Stoltenberg je, na konferenciji za štampu posle sastanka, preneo da je razgovarano o mnogim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.



On je kazao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da ulaže napore u toj oblasti već decenijama. Misija KFOR, kaže, je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ta misija obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN. NATO je, istakao je on, posvećen izgadnji snažnog partnerstva sa Srbijom. Stoltenberg je naglasio da NATO poštuje neutralnost Srbije.

- Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a partnerstvo može doneti benefite građanima Srbije - podvukao je on.

Podsetio je da NATO sa Srbijo radi na reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, kao i da Srbija radi sa NATO na obuci iračkih vojnih lekara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Sofija

17.05.2021 17:05

Србија је увек за комрпомисно решње нико замрзнути конфликт који може сваки час да експлодира

Nena

17.05.2021 20:05

Srbija jeste uvek za dijalog, ali ne može samo naš predsednik da insistira na kompromisu i dijalogu, a da druga strana to ne želi i prihvata samo ono što hoće

Stevan

17.05.2021 20:14

Prisustvio KFOR-a pruža kakvu takvu sigurnostbpreostalim Srbima na KiM.. doći će dan kady će svsnuti vedro nebo nad našom zemljom, starom Srbijom!

Ivana

17.05.2021 21:41

Dokaz da Aleksandra Vučića zanimaju samo naši Srbija i građani Srbije koji se bore za našu državu i njene građane. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu.