VULIN U MOSKVI SA PUTINOVIM ČOVEKOM OD POVERENJA: Evo ko je Nikolaj Petrušev, glavni bezbednjak i čovek koji ZNA SVE TAJNE

Autor:

Vesti

13.05.2021

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin od danas je u dvodnevnoj poseti Rusiji, gde će se u Moskvi sastati sa prvim bezbednjakom Rusije, Nikolajem Patruševim za koga se kaže da je čovek od poverenja predsednika Rusije Vladimira Putina.

RepublikaFoto: ST/Zoran Živković, AP
Aleksandar Vulin, Nikolaj Petrušev i Vladimir Putin

Petrušev je par puta posećivao našu zemlju, ali se o njemu u našoj zemlji malo zna.

Za Nikolaja Petruševa se kaže da je čovek od poverenja Vladimira Putina i njegov blizak drug, da je "alfa i omega" ruske bezbedonsone službe i da je čovek koji "zna sve tajne". 

Patrušev je general armije, doktor prava i počasni oficir bezbednosti. Glavni je ruski bezbednjak, šef svih ruskih službi. 

Jedan od najbližih Putinovih saradnika se sa predsednikom Rusije poznaje više od 4 decenije. Sekretar je Saveta za bezbednost Ruske Federacije, radio je u kontraobaveštajnim odeljenjima KGB-a, kasnije FSB na čijem je mestu direktora zamenio upravo Vladimira Putina. 

On je tu proveo deve godina, više nego bilo koji drugi drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a od vremena Jurija Andropova. Ostavku je podneo posle inaguracije predsednika Dmitrija Medvedeva 2008. godine.

Putinovom odlukom 2008. godine, Petrušev je imenovan za sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikolaj Petrušev i Vladimir Putin

Koliko je to velika čast, i kakvo poverenje Petrušev uvažava kod Putina govori i to da je Savet bezbednosti najviši državno-politički organ u Rusiji. Savet zajedno sa predsednikom učestvuje u kreiranju spoljne politike Rusije.

Za Petruševa se može reći da je ključna figura celokupnog bezbednosnog sektora Ruske Federacije.

Osim Putina, među njegove bliske prijatelje ubrajaju i predsednika Višeg saveta partije "Jedinstvena Rusija" i člana Saveta bezbenosti RF Borisa Grizlova, sa kojim je Petrušev išao u srednju školu.

Međutim, nabrojati njegove neprijatelje je nešto kompleksniji zadatak. Ali moglo bi se reći da su njegovi neprijatelji svi oni koji su neprijatelji Rusije, unutrašnji i spoljašnji.

O njegovom privatnom životu se malo zna, što je i logično, s obzirom na posao kojim se bavi. Navodno, oba njegova sina su završila Akademiju FSB-a, ali ne rade u toj službi. Stariji sin radi u bankarstvu, a mlađi u energetskoj sferi. Priča se da Petrušev voli sport, naročito lov i odbojku, voli knjige i dobru muziku.

Neki ruski mediji tvrde da Petrušev ima toliko službenih putovanja da je po njihovom broju nadmašio i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading