ALBANCI PRIZNALI: Kosovo je postalo gubitnik i u državama koje su ga stvorile i uložile milijarde

Autor: Republika, Intermagazin

Vesti

12.05.2021

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor političkih nauka Nezir Kraki kaže da je Kosovo jedini gubitnik u procesu dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, prenosi Koha.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kraki koji živi i radi u Parizu nazvao je Kosovo jedinim gubitnikom u procesu dijaloga zbog unutrašnjih neuspeha i nedostatka vizije prištinskih političkih lidera.

- Nažalost, Kosovo se trenutno nalazi na listi zemalja koje su u integracionom koridoru. Možda je sada Turska udaljenija od Kosova iz drugih razloga, ali među zemljama Zapadnog Balkana Kosovo je poslednje, zbog unutrašnjih neuspeha i nedostatka strategije trenutnih lidera kao i predrasuda koje prelaze granice Kosova i povezane su sa Srbijom. Čak pet država članica EU ne priznaju Kosovo kao državu. Oni to stavljaju kao poseban slučaj "sui generis" - rekao je Kraki.

Prema njegovim rečima lideri Kosova su dozvolili da “dijalog od tehničkih pitanja dođe do političkih“, prenosi Kosovo onlajn.

- Ovo je stvorilo neku vrstu magle u kojoj smo trenutno, političko-tehnički. Nisu rešili tehničke probleme Srba na Kosovu, nije obezbeđena liberalizacija viznog režima, niti je započeto rešavanje pitanja odnosa. U svim bitkama Kosovo je do sada izgubilo i u svim aspektima više od 10 godina angažmana, Kosovo gubi. Kosovo je jedini gubitnik u trojci EU-Srbija-Kosovo - smatra Kraki.

Među razlozima zbog kojih je kampanja Srbije protiv priznanja Kosova bila uspešna je loša kosovska diplomatija.

- To se dogodilo zbog nedostataka na Kosovu. Većina ambasada ili diplomatskih misija je “funkcionalno mini Kosovo“ kao sistem koji ni tamo ne funkcioniše, a izvozi se u zemlje širom sveta. Bio sam impresioniran talentom ljudi iz kosovske diplomatije da propadnu čak i u centrima u kojima je neuspeh gotovo nemoguć. Potrebno je mnogo talenta da bi se propalo u Parizu, Berlinu, Vašingtonu i Londonu, potrebna je velika snaga volje. Propasti u zemljama koje su stvorile Kosovo i u njega uložile milijarde, tamo poslati ljude koji nemaju nikakve veze sa kulturom tih zemalja i koji su na poslovima samo zbog plata, apsurd je bez imena - rekao je Kraki.

Kraki kaže da se ne može doći do stabilnosti bez normalizacije odnosa balkanskih država.

- Ako Kosovo i Srbija razjasne neke aspekte, a interes EU ostane da Zapadni Balkan postane deo EU, onda je 2025. godina dostižan cilj. Ne verujem da ćemo 2025. godine ući u EU kao zemlja, ali možemo se približiti njenim vratima - rekao je Kraki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading