(VIDEO) VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA EVROPE: EU je nesumnjivo najveći donator i daleko najveći trgovinski partner Srbije

Autor:

Vesti

08.05.2021

18:28 >> 19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope.

RepublikaFoto: Printscreen

Zvanice na prijemu u Skupštini grada Beograda na početku svečanosti imali su priliku da vide 3D video projekciju na fasadi i interaktivnu izložbu ''Priče iz Srbije''.

Prisutnima se prvo obratio Sem Fabrici.

- Kovid je poslednji stres izazov i EU je pokazala spremnost da reaguje. Prvi put smo uspostavili jedinstven mehanizam za distribuciju medicinske opreme i vakcina. Pandemija nas nije sprečila da postignemo novi konsenzus za buduće decenije. Nije preusmerila ni naš fokus za Zapadni Balkan. Mnogo je posla pred nama, ali čvrsto stojimo na tom putu - rekao je Fabrici i naglasio da je EU izvezla oko 200 miliona vakcina protiv kovida.

- Ja se svima svim srcem zahvaljujem što smo se okupili uči godišnjice Šumanove deklaracije. Evropa je tada bila slaba. Izašla je iz rata, iz Holokausta. U proteklih sedam decenijia mi smo ispunili tu ambiciju sa trajnim mirom - rekao je Fabrici.

Nakon Fabricija, zvanicama se obraća i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prvo svima u našoj zemlji i EU čestitao Dan Evrope.

- Imamo nadu da će naša dostignuća na evropskom budu biti vrednovana. Punopravno članstvo u EU uz kompromisno rešenje za KiM su ciljevi naše zemlje - rekao je Vučić i naglasio da su veoma važne reforme u oblasti vladavine prava.

RepublikaFoto: Printscreen
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je rekao da nikome u Srbiji nije lako kad se čuje kritike od EU.

- EU je nesumnjivo najveći donator i investitor i daleko najveći trgovinski partner Srbije. Pre sedam godina kompanije iz EU su zapošljavale tri puta manje ljudi nego danas - rekao je Vučić, i podsetio na nedavnu istorijsku podršku EU za infrastrukturni projekat izgradnje pruge do granice sa Sverenom Makedonijom.

- Evropu smatramo svojom kućom i želimo da joj damo koliko možemo - naglasio je Vučić.

Na kraju svečanosti ambasador Fabrici i predsednik Srbije simbolično su posadili biljke na mapi zelene agende Evrope. U pitanju je pobednički rad studenata FPN koje je Delegacija EU raspisala povodom Dana Evrope.

RepublikaFoto: Printscreen

Događaju su pored šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji ambasador Sema Fabricija, prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Sofija

08.05.2021 18:44

Србија јесте део Европе иако није формалано није чаланица ЕУ

Ivana

08.05.2021 19:42

Vučić zaista želi da ekonomski osnaži našu državu i želi da nastavi da radi na razvoju naše države. Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala našem predsedniku Vučiću na svemu.

Bojan

08.05.2021 22:41

KiM mora da ostane u sastavu Srbije

Milaa

09.05.2021 06:38

Srbija intenzivno napreduje i verujem da ćemo uskoro postići članstvo u EU.